Küstüm Çiçeği
Halk arasında küstüm çiçeği, küstüm otu olarak da bilinen çalı bitkisidir. Nemli ve sıcak iklimlerde yetişen, tropik bir bitkidir. Sıcak ortamları sever. Eflatun ve pembe renkte çiçekleri vardır. Küstüm çiçeğinin özelliği yapraklarına dokununca kapanarak küsmesidir. Kapanan yaprak belli bir süre el sürülmez ise tekrar açmaktadırlar.
? Küstüm çiçeği, tohumla kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir.
? Tohumu ekilmeden önce 50 derece sıcaklıktaki suda bekletilmesi gerekmektedir.
? Bekleyen tohumlar, ıslak olmayacak şekilde nemli toprak içerisine konur.
? Daha sonra poşetlere doldurularak 21 gün filizlenmesi beklenir.
? Bunlar yapılırken sıcaktan ve ışıktan uzak tutmayın.
? Fideler büyüdüğünde, 8 ve 14 cm’lik saksılara yerleştirilir.
Küstüm çiçeği saçak kök yapısına sahiptir. Çiçekleri yuvarlak baş çık durumunda bulunur ve pembemsi menekşe rengindedir. Sıcağı sever. Aşırı neme ihtiyaç duymaz. Direk güneş ışığına duyarlıdır. Besin maddesince zengin humuslu topraklarda yetişir.
Küstüm otunun çok ilginç bir savunma sistemi vardır. Bu bitkinin yapraklarına dokunulduğunda birkaç saniye içinde, sapla birlikte yapraklarının gövdeye doğru yaslandığı görülecektir.
Eğer bitkiyi rahatsız eden etki devam ederse bu kez küstüm otu aşağıya doğru ikinci bir hareket yaparak gövdesinin üzerindeki sivri dikenleri ortaya çıkarır. Bu da böcekleri kaçırmak için yeterlidir. Bitkideki bu hareketi gerçekleştiren mekanizma elektrik akımlarıyla başlar. Bu akım aynı insan vücudundaki sinirlerden geçen akım gibidir.
Bitkinin reaksiyonları bizde olduğu kadar hızlı değildir. Bununla birlikte bitki özünü taşıyan kanallar aracılığıyla iletilen elektrik sinyalleri 30 santimetrelik mesafeyi bir-iki saniye içinde geçer.
Isı ne kadar yüksek olursa, reaksiyon o kadar hızlı olur. Her bir yaprağın dibi (yaprağın sapıyla birleştiği yerde), oldukça şişkindir. Buradaki hücreler sıvıyla doludur. Uyarı buraya ulaştığı zaman, yaprağın dibindeki şişkinliğin alt yarısı aniden suyunu boşaltır ve aynı anda diğer üst yarı, bu suyu kendi bünyesine alır ve yaprak aşağıya doğru düşer. Böylece uyarı saplar boyunca ilerlerken, yapraklar domino taşları gibi teker teker, ardı ardına kapanır. Bu şekilde bir savunma hareketinden sonra, bitkinin tekrar hücrelerini doldurup, yapraklarını açabilmesi için 20 dakika gereklidir.
Küstüm Çiçeği Hikayesi
Her çiçeğin kendine has hikayesi olduğu gibi, küstüm çiçeği hikayesi kırılgan ve küsen bir bitki olarak bilinir. Bitkilerin suya ve güneşe ihtiyacı vardır. Birinden biri eksik olursa gövdeleri cılız düşer ve solarlar. Küstüm çiçeği de eksik kaldığı için gövdesi çok zayıf bir bitkidir. Kendine has mekanizması ile çevreden gelen uyaranlara karşı kendisini korumaktadır. İnsan vücudundaki sinirler gibi, sap ve gövde arası sıvıyla doludur. Küstüm çiçeğine dokunulduğunda uyarılar gövdeye ulaşarak, içerisindeki suyu boşaltır. Aynı anda da yaprakların içerisi su dolarak, yaprakların aşağıya eğilmesine neden olur. Tekrar eski haline gelebilmesi 20 dakikayı almaktadır. Sürekli biyolojik bir döngü içerisinde çalışarak, su devir daimi ile yapraklar, domino taşı gibi hareket etmektedir.
Zayıf ve ince bir bitki olduğu için, dokunulduğunda küserse bitki zarar görebilir. Küstüm otunun tohumlanmasını istiyorsanız, havadar, esintili ve güneş alan yerler tercih edilmelidir. Böceklerin polenleme yapması ve havadar güneşli bölgeler, tohumlanmanın hızlanmasını sağlayan unsurlardandır. Yaz ayının bitmesinden sonra, düşen yapraklarını veya budadığınız dallarını, toprağa dikerek köklendirebilirsiniz. Güneşin yakıcı etkisinden koruyarak, sulama yaptıktan sonra fazla bakım istemeyecektir. Bakımı eğlenceli olan bu bitkiyi evinizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.