Tahta Kurusu İlaçlama
Yetişkin tahta kurusu kahverengi renktedir, ancak vücutları beslendikten sonra kızarık görünür. Tam yetişen tahta kuruları nispeten yavaş hareket eder ve 4-5 mm arasında ölçülür.
Ev sahipleri bazen tahta kurularının çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olduğu konusundaki yanlış anlamalarına sahiptir.
Yumurtadan yeni çıkmış olanları küçük olabilir ve görmek zor olabilir, ancak yetişkinler çıplak gözle saptanabilir ve gizlenmek için kullandıkları çatlaklarda ve aralıklarda bulunabilirler.
Tahtakurusu İlaçlama
Ev ve iş yerlerinizde başınıza dert olacak ve sizler için zarar teşkil eden bir böcekten, tahtakurusundan nasıl korunması ve nasıl kurtulacağınızı biliyor musunuz? Bilmiyorsanız, profesyonel tahta kurusu ilaçlama hizmeti veren firmalardan hizmet almak ve bu haşere hakkında bilgi sahibi olmak için geç kalmış sayılmazsınız.
Tahtakurusu Nerelerde Aranmalıdır?
Tahtakuruları kendilerine yuva edindikleri mobilyalar, parkeler, parke profilleri, dolaplar, kapı ve cam doğramaları, mutfak mobilyaları, yatak başlıkları, yorgan, yastık, çarşaf gibi birçok ortamda yaşayabilirler. Bu sebeple aranmaları gereken ve ilk bakılması gereken noktalar bunlardır.
Tahtakurusu, birçok insan için adında ‘Tahta‘ geçmesi sebebi ile mobilyaları kemiren bir haşere olarak düşünülür. Oysa gerçek çok farklıdır. Tahtakuruları, ne yazık ki tahta ve türevleri ile değil, kan ile beslenirler.
Evinizde, iş yerinizde ve dış mekanda bulunmaları durumunda ciltten emecekleri kan ile beslenecek olan bu böceğin, insan sağlığına her ne kadar tehlike arz etmediği düşünülse de birçok cilt hastalığına sebebiyet verebileceği düşünülüyor.
Tahtakurusu yapısı itibari ile kabuğunu döken bir böcektir. Evde ya da iş yerinde tahtakurusu varlığını tespit etmek için ilk emare kabuk bulgusudur. Yetişkin bir tahta kurusu, ortalama bir karpuz çekirdeği büyüklüğündedir. İkinci bulgu olarak bu böceği görmenizi örnek gösterebiliriz.
Tahta Kuruları Hızla Çoğalabilir
Dişiler günde bir ila beş yumurta bırakabilirler ve bir tahta kurusu ömrü boyunca 200 ila 500 yumurta bırakabilirler – Normal oda sıcaklıklarında ve yeterli besin kaynağı ile, 300 günden fazla yaşayabilirler. Tahta Kuruları hızlı bir şekilde çoğalabilir, bu nedenle erken teşhis, daha büyük bir istila olayını önlemeye yardımcı olmak için önemlidir. Entegre haşere kontrol koruma prosedürümüz, evinizi değerlendirmek, çözümler üretmek ve karşılaşabileceğiniz tahta kurusu sorunlarını çözümlemek için çalışır.
Tahta Kurusu Isırığı Etkileri
Tahta kurusundan kaynaklanan en büyük risk ısırıkların tahrişi ya da uyku eksikliği ve stres ile sonuçlanan psikolojik endişelerdir. Tahta kurusu ısırıkları böceklerin beslenmesinden bir gün veya daha fazla zamana kadar görülebilir hale gelmez, bazı insanlar asla ısırılmaya tepki vermez. Aşırı reaksiyonlarda, büyük kabarcıklar görülebilir. Bu kabarcıklar yavaş yavaş boyutunu küçültür, küçük kırmızı lekeler olur.
Tahta kurusu ısırıkları kaşıntıya neden olabilir ve şişme veya kabarcık benzeri deri iltihaplarına neden olabilir. Bedensel olmayan böcek kaynaklarının cilt tahrişlerine neden olabileceğini de not etmek önemlidir.
Isırık ya da cilt reaksiyonları yaşıyorsanız, bir doktora başvurun. Evde tahta kurusu varsa, onları ortadan kaldırmak için bir haşere kontrol uzmanına başvurulmalıdır.
Tahtakurusu İstilası Neden Olur?
Tahtakurusu istilasının yaşanma sebepleri arasında taşınma, otel konaklamalarında eşyalara yapışması, yeni bir mobilya ile eve girmeleri ve çoğalmaları gibi sebepler gösterilebilir. Bu bulgular tamamen dış ortamdan taşınması ile evinize girebileceğine işaret olduğundan, evcil hayvanınız ile de eve girebileceğini unutmamanız gerekir.
Her şeyden önce tahtakurusu tahta ile beslenmez. Bu gerçeği bilmek ve buna göre hareket etmekte fayda var. Çünkü tahtakurusunun ev ve iş yeri gibi ortamlarda bulunması durumunda, tahta yedikleri düşünülerek bu durumu önemsemeyen birçok vatandaşımız var. Tahtakuruları taze kan ile beslenen böceklerdir.
Bu sebeple evde olması durumunda sizin, eşinizin, anne, babanızın ya da çocuklarınızın cildinden kan emerek varsa evcil hayvanınızı da aynı şekilde rahatsız ederek besleneceklerdir. Özellikle insan gibi her gün yıkanma şansı olmayan ahır, bağ bahçe gibi yerlerde, yaylalarda beslenen hayvanlar ile beslenen tahtakurularından ilaçlama vasıtası ile kurtulabilirsiniz.
Tahtakurusunun Zararları
Dış mekanlarda, kafelerde, restoranlarda da bu haşereden nasibini alan mekanlardır. Çoğu zaman hayvansal ürünleri işleyip satan bu mekanlar, taze etin taşınması esnasında bu böceğe maruz kalabiliyor.
Kimi durumlarda hiç beslenmeden yaklaşık 1 yıl boyunca hayatta kalan ve kendisini bu şekilde muhafaza edebilen tahtakuruları, beslenme ihtiyaçları ve sıcak havayı bulduklarında ise tekrar harekete geçebiliyorlar. Eğer işletmenizin tahtakurusu ve çeşitli haşereye maruz kalmış olduğunu düşünüyorsanız gecikmeyin.
Acilen ilaçlamaya ihtiyaç duyduğunuz her an, sizlere bu konuda yardımcı olmaya hazırız. Tahtakurusunun zararları arasında ısırmaya bağlı deri kızarmaları, kabarmaları, alerjik reaksiyon, ev ve ofis eşyalarınızın zarar görmesi gibi birçok sebep bulunmaktadır.
Evlerimizi Nasıl İstila Ederler?
Tahtakuruları yalnızca dış mekan ve iş yerlerinde değil, zaman zaman satın almış olduğumuz mobilyalar ya da evcil hayvanlarımız ile de hayatımıza girebilirler.
Bu durumlarda tahtakurularından kurtulmak ve cildimize bırakacakları hasarı önlemek adına mutlak suretle evin ilaçlanması ve tahtakurularından arındırılması gerekmektedir.
Evlerimize yerleşip bizleri bu denli rahatsız edebilen tahtakuruları, bir şekilde dış ortam kaynağından evin içerisine yerleşmek ve burada çoğalmak yolu ile evleri istila edebilirler.
Tahtakurusu, Hemiptera takımının Cimicidae familyasından böceklerin ortak adıdır. Bunlar yalnızca memelilerden ve kuşlardan kan emerler. Kan emmek için geceleri konukçularına yanaşırlar. Diğer zamanlarda ışıktan korunmuş yerlerde saklanırlar.