Kompost Nedir?

harika bir kompost

Kompost Nedir?

Bahçe atıklarının doğal yolla çürütülerek organik maddece zengin bir ürüne dönüştürülmesine KOMPOST yapma ve bu ürüne de KOMPOST denir.

Neden Kompost?
Bahçenizde Kompost kullanarak:
? Daha az kimsayal gübre kullanırsınız,
? Toprağınızın yapısını bedava olarak iyileştirirsiniz, böylece daha yumuşak ve su tutan gevşek bünyeli toprağa kavuşursunuz üstelik bedava olarak.
? Bahçe atıklarını parayla attırmaktan kurtulursunuz.
? Kompost yaparak, doğayı ve yaşadığınız çevreyi kendi atıklarınız ile kirletmemiş olursunuz. Atıklarınızı değerlendirmiş olursunuz.
? Kompost kullandığınızda Çiftlik gübresi kullanmanıza ciddi azalma sağlarsınız.

Kompost Nasıl Yapılır?
Kahverengiler + Yeşiller + Rutubet + Hava + Hacim = Kompost

“Kahverengiler” kuru materyaldir ve karbon kaynağı olarak nitelenir.
? Kuru yapraklar
? Odun talaşı ve yongası
? Saman
? Kağıt karton atıkları
? Budama atıkları

“Yeşiller” taze materyaldir ve azot kaynağı olarak nitelenirler.
? Kesilmiş taze çim
? Sökülmüş hastalıksız yeşil aksamlı bahçe bitkileri
? Yumurta kabukları
? Kahve çay atıkları
? Mutfaktan çıkan sebze meyve atıkları

Not: Azot kaynakları her zaman yeşil renkli olmak zorunda değildir.

Burada önemli olan çürümenin hızlı olması için bu materyalin boyutlarının küçük olması gereklidir. Çim biçildiği için zaten küçüktür ancak budama atıkları, kuru dalların yonga haline getirilmesi gerekir bunun için bir dal öğütücüsüne ihtiyacınız vardır, makaslanmış yeşil aksamlı bitkileriniz için makas ile doğramanız gereklidir. Şimdi bu kahverengiler ile yeşilleri ne kadar kullanalım ki bunlar kompostlaşsınlar. Burada pratik olarak 2 kısım yeşil 1 kısım kahverengi iyi bir kompost yapar.

Bunu da oku :  Torf Nedir?

“Rutubet” Bu yeşil ve kahverengiler kompostlaşırken nem isterler bu nemi vermemiz gerekir, bunun için fıskiyeli hortum veya süzgeçli kova yardımı ile üzerlerini ıslatırız.

“Hava” kompostlaşma havalı ortamda olur bunun için ara sıra hazırladığımız yığını havalandırmamız gerekir, böylece çürüme hızlı olur.

“Hacim” İyi bir Kompostlaştırma için 1 x 1 m boyutundaki hacim iyi sonuç verir.

Şimdi bu bilgilerimizle kompost yapmaya başlayabiliriz;
? Önce kompost hacmimizi yapalım bunun için en ucuz materyal tahtadır, Bunun için:

? 4 adet 8 x 8 x 100 cm ve 32 adet 2,5 x 10 x 100 cm boyutlarında kereste alınır ve kompost sandığı hazırlanır. Bu sandığı kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

? Kompost sandığı içine 2 kısım yeşil ki ben bunun için kesilmiş taze çimi öneririm, 1 kısım kuru yaprak veya yonga haline getirilmiş dal parçalarını karıştırıp sandığa doldururuz. sandığın tümünü aynı anda doldurmak kompostlaştırmada gereklidir, böylece atıklar kısa zamanda kızışır ve kompostlaşma süreci başlatılır, ilk 15 günde sıcaklık 60 celsius’e ulaşır bu arada kompost yığını nemli tutulmalıdır, yığın ne çok ıslak ne de kuru olmalısıdır, bunu yığını elleyerek ıslaklığını kontrol edebilirsiniz. 15 gün sonra kızışma sonucu kompost hacminin küçüldüğünü fark edeceksiniz, bu anda yığın bir kerre dışarı alınıp karıştırılmalıdır karıştırma iyi bir havalandırmanın sağlanması için gereklidir. yığın tekrar sandığa yerleştirilir. Eksilen hacim için tekrar yükleme yapabilirsiniz.böylece 2-3 ay içinde kompost unuz hazırlanmış olur bunu bahçenize serebilir ve toprağınızın yapısını iyileştirmiş ve daha verimli bir yapıya kavuşturmuş olursunuz.

Bunu da oku :  Bitki Besin Noksanlıkları, Bitkilerde Görülen Arazlar

Aşağıda yetersiz sıcaklık nedeni ile olgunlaşması tamamlanmamış kompost yığınını görmektesiniz ama paniğe kapılmayın eğer ortama yeşil örnek yeni kesilmiş çim ilave ederseniz kompostlaştırma sürecini tekrar başlatabilirsiniz.

Burada ise başarılı bir şekilde oluşmuş kompost yığını görülmektedir.bahcegunlugu.blogspot.com.tr

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 145 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment