Uygulama Sonrası Çim Bakımı

çim sulama

Uygulama Sonrası Çim Bakımı
Çim havalandırma
Çimde havalandırma işlemi önemlidir. İlkbahar veya sonbaharda yapılır. Kış ve yaz boyunca, yaprakların arası ve kök dipleri ölü bitki dokuları ve yabancı maddelerle dolar. Çim havalandırma tırmığı veya çim havalandırma makinası ile temizlenmesi gerekir. Kök dipleri temiz olursa, verilen gübre ve su toprağa, oradan da hızlıca köklere ulaşır. Ayrıca yapraklar rahatlayarak, bol güneş göreceğinden daha sağlıklı gelişir. Çiminizde boşluklar var ise, havalandırma sonrası ara ekim yapılması çok iyi olur. Havalandırmanın ardından, gübreleme, toprak serpme, kumlama işlemlerin yapılması, havalandırma kadar faydalı olur. Çimlerin iyi geliştiği yaz döneminde, hafif bir şekilde havalandırma yapılabilir. Kök dipleri, yaprak artıkları gibi yabancı maddelerden temizlendiği için hızlıca kardeşlenir, sıklaşır ve daha iyi besin alacağından kökleri derine iner. Havalandırma, erken ilkbaharda, yazın veya geç sonbaharda, çimlerin yavaş geliştiği dönemde yapılmamalı. Kök havalandırma işlemi sırasında, çimler azda olsa sarsılır, gelişim yavaş olursa toparlanma geç olur, bu durumda yabani otlar gelişip çime zarar verebilir. Havalandırmadan sonra gübreleme ile çimin gelişimi teşvik edilmelidir.

Toprak ilavesi
Toprak ilavesi, çim yüzeyi kuru, üzerinde çalışabilecek kıvamda iken yapılmalıdır. Tırmığın arka yüzü veya sert fırça ile çimin yüzeyine dağıtılarak yedirilir. Uygulama kalın değil, ince bir tabaka halinde ve çimleri örtmeyecek şekilde olmalıdır. İşlemden sonra, toprak yüzeyinin daha düzgün olduğunu göreceksiniz. Toprak ilave işleminden sonra çimler sulanıp, toprağın kök diplerine akıp oturması sağlanmalıdır.
Toprak ilave işleminden sonra hemen çim biçilmez, makine serilen toprağı içine çekebilir.

Bunu da oku :  Çim Tohumları

Ne zaman yapılmalıdır?
Kapak Toprağı, çimler geliştiği sürece, her zaman uygulanabilir.

İlkbahar & sonbahar – Çiminize, 3-4 kg/m2 veya 3mm kalınlıkta, özel hazırlanmış kumlu, organik madde içeren toprağı uygulamanız yeterli olur. Bu işlemle, çiminizde bozulan tesviye, drenaj ve keçeleşme problemlerinizi çözersiniz. Diğer işlemlerle birleştirmek iyi olur. Çiminizde keçeleşme veya toprakta sıkılaşma varsa, toprak ilavesinden önce tırmıkla keçeler ve pislikler temizlenir. Sıkılaşma için de toprak şişlenir. Çimde kelleşme, boşluklar var ise, aynı zamanda ara ekim ve gübreleme yapılabilir.

Yaz – Çiminize, 2 kg/m2 veya 1,5 mm kalınlıkta özel hazırlanmış kumlu, organik madde içeren toprağı uygulayabilirsiniz. Havalandırma ve gübreleme işlemler ile birleştirerek uygulayabilirsiniz.

Not: Kurak ve sıcak geçen dönemde uygulamayınız.

Biçim
Biçim, Gübreleme ve Sulama, sağlıklı ve güzel çim için çok önemlidir. Biçim, en önemli 3 bakım faaliyetlerinden biridir. Çim olumlu veya olumsuz müdahaleye çok hızlı reaksiyon gösterir. Çimi, birden kısa biçmek veya çok boylandırıp biçmek, sarartır, seyreltir hatta öldürebilir! Çimin alt yaprakları, güneşi yeterince alamadığı için sarı hatta kahverengidir. Çim kısa biçildiğinde, sararmış alt yapraklar ortaya çıkar, hem de gölgede zayıf gelişen alt yapraklar birden güneşe maruz kalıp kavrulabilir. Çimin yaprakları, sadece güzel görünüm için değil, sağlıklı gelişim için de çok önemlidir. Bitkiler, yaprakları olmadan fotosentez yapamaz, dolaysıyla beslenemeyip ölebilirler. Genel olarak uzun boylu çim, bolca yaprağı olduğu için, iyi fotosentez yapar ve iyi beslenir, dolaysıyla kökleri derin ve kuvvetli olur.
Düzenli biçim çok önemlidir. Çim düzenli biçildiği müddetçe, -kısa biçilse dahi- sağlıklı gelişebilir ve güzel görünümlü olur.

Bunu da oku :  Bahçe Hazırlıkları

Hazır çimi, uyguladıktan kaç gün sonra biçmek gerekir?
Hazır Çim, bahçenizdeki toprağa köklenip bağlandıktan sonra biçilmesi gerekir. Bu süre mevsime, toprağınızın organik madde ve besin değerlerine göre, 7-15 gün arasında değişir. Çimi, köklenmeden biçmeyiniz, zarar verebilirsiniz. Uygulamadan bir hafta sonra, hazır çimleri yapraklarından tutarak yukarı doğru çekip, köklenip köklenmediğini kontrol ediniz. Alanın birkaç yerinde, böyle kontroller yapın. Çimler yukarı doğru kalkmıyorsa köklenmiştir. Köklendikten sonra, fazla boylanmasını beklemeden biçiniz. Tek seferde, 1/3 (Üçte bir) den fazla biçmeyiniz.

Çim, ortalama 1cm uzadığında biçilmesi gerekir.

Çim, kaç cm boyda biçilmesi gerekir?
Çimin boyu, çim türüne, amacına ve sizin tercihinize bağlıdır. Düşürme işlemi, tek biçimle değil, kademeli olarak birkaç biçimde yapılması gerekir. Asla bir seferde, çimi 1/3 (Üçte bir) den fazla biçmeyiniz. Bir seferde 1/3 den fazla biçerseniz, çim sararır, seyrekleşir hatta ölebilir!

Çimi, ne sıklıkla biçmek gerekir?
Çim boylandıkça, her mevsim biçilebilir. Çim, hava koşulları, gübreleme ve sulamaya bağlı olarak, hızlı veya yavaş boylanır. Çim 1cm boy attıkça biçilmesi gerekir. İlkbahar ve sonbaharda hızlı, yaz ve kışın az boylanır. İlkbaharda, gübreleme ve sulaması düzgün yapılan çim, 1-2 günde 1cm hatta daha da fazla boylanabilir. O yüzden çim boylanır boylanmaz, gerekirse 2 günde bir biçilmesi gerekir.

Çim, ne zaman biçilmelidir?
Zemin ve çimlerin üzeri ıslak olmadığı müddetçe, gün içinde her zaman biçilebilir. Ancak, sıcak havalarda bitkiler de terleyerek su kaybettiğini unutmayalım. Bu nedenle, çimi sıcak havalarda biçmek, daha hızlı su kaybetmesine neden olur.

Bunu da oku :  Doğru Yöntemle Çim Ekimi

Sıcak havalarda, akşam serinliğinde biçilmeli ve ardından hemen sulanmalıdır.

Biçilen yaprakları toplamak gerekir mi?
Bahçenizdeki çimin temiz görünmesini istiyorsanız, yaprakları biçerken makine ile toplayabilirsiniz. Çim, düzenli ve zamanında biçilirse, kesilen yaprak parçaları az olur, o zaman yaprakları toplamaya gerek olmaz. Yaprak parçaları büyük ve çok olursa, çimin üzerini örter ve güneşlenmesini engeller. Çimin yaprakları besin bakımından zengindir, yaprakları toplamdan üzerinde bırakmak, daha sonra sulama yaparak, yaprak parçalarını kök diplerine indirmek çok faydalı olur. Çim düzensiz biçildiğinde yaprak parçaları büyük ve çok olur, buda çime her yönüyle zarar verir.

En iyi çim biçme makinası hangisidir?
En iyi çim biçme makinası, düzenli bakımı yapılan, bıçakları keskin ve bıçakları düzenli bilenen makinadır. Farklı model veya bıçak şekilleri, çok az etki eden faktörlerdir. Bıçakların keskin olması çok önemlidir. Kör bıçaklar, çime zarar verir, çimin kötü görünmesine ve hastalıkların gelişip yayılmasına neden olur. Piyasada çok sayıda marka ve model bulunmaktadır. Size yakın, yedek parça ve servis hizmeti verecek markayı seçmeniz doğru olacaktır.

Çimleri, düzenli ve zamanında biçiniz. Çimi hangi boyda biçtiğinizden çok, kaçta kaçını biçtiğiniz önemlidir. Asla tek seferde, 1/3 (Üçte bir) den fazla biçmeyiniz.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 636 times, 1 visits today)

Related posts

2 Thoughts to “Uygulama Sonrası Çim Bakımı

  1. Nurten Y.

    Kuruyan Çim Canlanır Mı?
    Gerekli tedbirler alınarak doğru çim bakımı ile elbette ki canlanır. İlk olarak toprağa belirli aralıklarla tırmık batırılarak toprağın hava alması sağlanır. Çimlerin sararma nedeni eğer aşırı veya yanlış sulamadan kaynaklamıyorsa sabah ve akşam düzenli olarak yağmurlama yapılmalıdır.

  2. Nedim

    Çimlerin sulanma vakitleri önemlidir. Sulama için sabah erken vakitleri ya da akşam vakitlerini seçmeniz gerekir. Öğlen vakitlerinde sulama yaparsanız, çimlerde su kabarcıkları oluşur ve bu kabarcıklara temas eden güneş ışınları çimlerin zarar görmesine sebep olur. Akşam vakitleri en ideal zamandır. Akşam vakitleri yaz aylarında dahi serin olacağından su buharlaşmaz ve köklere daha fazla ulaşır.

Leave a Comment