Baharda Açan Çiçekler
Çiçeklerin varlığı her zaman güzeldir, ancak her çiçek her mevsimde güzel midir? En sevdiğiniz çiçek için doğru mevsim nedir?
Çiçekler, mevsimlere göre gelişim gösterirler. Hava sıcaklığı, güneşin konumu ve yağışlar bitki örtüsüne yön verir. Hava her nasıl olursa olsun; aydınlık, güneşli ya da kapalı, yağışlı. Her zaman bahçelerimizi renklendirecek çiçek seçeneklerimiz neyse ki mevcut. Yazımızda siz de kendi favori çiçeklerinizi belirleyebilir; mevsime göre bahçeniz için fikirler oluşturabilirsiniz.
İlkbahar Mevsiminde Açan Çiçekler
Kışın bitimi ve ilkbaharın başlamasıyla doğada bir şölen başlar. Günler uzar, ağaçlar canlanır ve yeni bir hayat başlar. Ancak yine de güneşin henüz az olan ısısı, yağmurun sıklığı sebebiyle, çiçekler yeteri kadar verimli değildir. Martın ortasında başlayan ilkbahar, rengârenk ve eşsiz güzellikteki görüntüsüne tam olarak mayıs ayında kavuşur. Mayıs ayı ayrıca tüm yılın çiçeklenmeler açısından en bereketli olduğu zamanıdır.
Çiğdem Çiçeği: Çiğdemler, mart başında çiçeklenmeye başlamaktadır. Görünümüyle oldukça estetik olan çiçek; mavimsi-mor, beyaz ve sarı renklerde açar. Sulama ne kadar bol yapılırsa, çiğdemin çiçekleri o denli iyi olacaktır.
Söğüt Çiçeği: Bir diğer ismi “keçi söğüdü” olan söğüt çiçeği, ilkbaharın ilk günlerinde; mart başında açar. Söğüt çiçeği, baharın başladığını müjdeler. Ayrıca keçiler, sıklıkla söğüt çiçeğinin yapraklarıyla beslenmektedirler. Keçi söğüdü ismini buradan almıştır. Aşırı kurak toprakları sevmez; ıslak toprakta sağlıklı şekilde büyümektedir.
Kardelen Çiçeği: Kardelen, kış mevsiminin çiçeklerinden olduğu gibi erken baharda da çiçeklenmesine devam eder.
Lale Çiçeği: Lale, senede bir defa mart ve nisan ayında çiçeklenir. Gelişim döneminde güneşe oldukça fazla ihtiyaç duyar. Lale, çiçeklerini açtıktan sonra ortalama bir buçuk ay boyunca bahar mevsiminin özelliklerine ihtiyaç duyar. Aksi takdirde lalenin yeşil yaprakları canlılığını yitirmeye başlar.
Defne: Kokusu ile ün salmış olan çiçekleri vardır. Martın ortasında çiçeklenmeye başlar ve ilkbahar boyunca devam eder.
Akasya: Kıyı bölgelerin bitkisidir ve çok sayıda çiçek açar. Mart sonunda çiçeklenme dönemi başlar. Süs ağacı olarak park, bahçe ve yol kenarlarında kullanılmaktadır.
Lavanta: Çiçekleri mavi, mor ya da koyu kırmızı renklerdedir. Çoğu bölgelerde mart ortasında çiçeklenmeye başlar. Ancak iklimsel özelliklerin değişimine göre bazı yerlerde çiçeklenmesi haziran ayını bulabilir.
Papatya: Ilıman iklimlerde gelişebilen papatyalar, bazı türlerinde değişiklik göstermekle beraber çoğunlukla nisan ayının sonunda ve haziran başında çiçeklenmeye başlamaktadır. Papatyalar, ilkbaharın simgesi haline gelmiş olan çiçeklerden biridir.
Anemon Çiçeği: İlkbaharda çiçek açan en önemli soğanlı bitkilerdendir. Çiçeklerini nisan ayında açmaya başlar. Mayıs ayında iyice çoğalır. Anemon çiçeğinin diğer ismi; dağ lalesidir.
Leylak: Günümüzde çok yaygın kullanımı olmasa da leylak, ilkbahara özgü çiçeklerden biridir. Yalnızca ilkbaharda çiçeklenir.
Mor Salkım: Kokusu sebebiyle çok tercih edilen mor salkımlar yılda iki kez çiçeklenirler. İlk çiçeklenme zamanı ilkbaharın ortasındadır; ikincisi ise yaz başlangıcında gerçekleşir.
Sonbahar Mevsiminde Açan Çiçekler
Doğada sarı ve kırmızı tonların hâkim olduğu dönem, sonbahar mevsimidir. Önce serinleyen hava ile bitki örtüsünün gelişimi duraksar. Ardından yaklaşan soğuklar, tüm doğayı yoğun bir dinlenme dönemine alır. Her şeye rağmen hala bizim için çiçek seçenekleri mevcuttur.
Bebek Nefesi Çiçeği: Aydınlığı seven bebek nefesi çiçeği, çoğunlukla sonbahar mevsiminde çiçeklerini açar. Bakımı oldukça kolaydır.
Medine Çiçeği: Ponpon şeklinde olan mor ve beyaz renkli çiçekleri en çok sonbaharda açar. Yazdan sonra havalar serinlemeye başlayınca, tercih edilen çiçeklerin başında gelir.
Kuduzotu: Minik çiçekleri ve hoş kokusuyla kuduzotu, sonbahar ortalarında çiçeklenir.
Portakal Nergisi: Turuncu rengiyle bulunduğu ortama canlılık veren çiçek, en çok sonbaharda çiçeklenme yaşar.
Bunlara ek olarak bazı yerlerde, iklimsel özelliklere bağlı olarak diğer mevsimlerde açan çiçeklerden; sıklamen, kasımpatı, yıldız çiçeği, zinya, açelya, kozmos, Atatürk çiçeği ve kadife çiçeği de sonbaharda açabilen çiçeklerdendir.
Ayrıca, yine iklimsel koşullara bağlı olarak; orkide, karanfil, deve dikeni, gerbera, frezya ve iris gibi çiçekler sonbaharda çiçeklenmektedir. Ancak bu çiçeklerin bazı yerlerde farklı mevsimlerde de çiçeklendiği gözlemlenmiştir.