Bitki besleme ürünleri
Tüm canlılar gibi bitkiler de büyümeleri, gelişmeleri ve diğer canlıların ihtiyaç duyduğu ürünleri üretebilmeleri için gelişme ortamlarından (toprak ve atmosfer) bazı maddeleri almak mecburiyetindedirler. Bitkilerin gelişme ortamlarından aldıkları maddelere bitki besin maddesi adı verilir.
Bitki besin maddelerinin gelişme ortamından alınma mekanizması, bitki bünyesinde taşınması, güneş enerjisi, havanın karbondioksiti ve topraktan alınan su ile birlikte bitki bünyesinde oluşan bir seri metabolizma olayları sonucunda ürünün meydana gelmesini inceleyen bilim dalı bitki beslemedir. Önemli olan bitkilerin dengeli beslenmesi, yüksek ve kaliteli ürün vermesidir.
Tüm canlılar gibi bitkiler de büyümeleri, gelişmeleri ve diğer canlıların ihtiyaç duyduğu ürünleri üretebilmeleri için gelişme ortamları olan toprak ve atmosferden bazı maddeleri almak zorundadırlar.
Zamanla fakirleşen veya bünyesinde gerekli bitki besin maddelerini yeterince içermeyen topraklarda, bitkilerin gelişme için gerek duyduğu bitki besin maddeleri tam karşılanamadığından, eksik olan bitki besin maddeleri gübrelemeyle toprağa kazandırılır.
Klasik Gübreler, özellikle tarla, bahçe bitkileri ve meyveciliğe yönelik, ürünün gerek duyduğu bitki besinlerini toprağa vererek yüksek verim ve kalitede ürün hasadı elde etmek üzere geliştirilip çeşitlendirilmiş gübrelerimizdir.
Özel Gübreler, suda tamamen çözünen özellikleri ile tıkanıklıklara yol açmayıp modern sulama sistemlerinin tam verimlilikle kullanılmasını sağlayan; topraktan veya yapraktan uygulama yoluyla bitki besinlerini toprağa kazandırarak, yüksek verim ve kalitede ürün hasadı elde etmek üzere geliştirilip çeşitlendirilmiş gübrelerimizdir.
Bitkilerin gelişme ortamından çok fazla miktarda aldıkları karbon, hidrojen, oksijen, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt besin elementlerine makro besin elementi ve bunların yanında çok az miktarda aldıkları demir, mangan, çinko, bakır, molibden, kobalt, klor besin elementlerine de mikro besin elementi (iz element) adı verilmektedir.
ekonomik olarak tarımı yapılan kültür bitkilerinden bol ve kaliteli verim elde edebilmek için, bitkinin büyüme ve gelişme dönemi boyunca belli bir program dahilinde bitki besin elementlerinin toprağa bitki için alınabilir formda verilmesi işlemi