Çim Bakım Takvimi
Çim; buğdaygillerden, genellikle yapay çayır oluşturulmasında, alanların, bahçelerin yeşillendirilmesinde yararlanılan çok yıllık ot.
Bahçesi olan herkes yemyeşil, bakımlı bir çime sahip olmak ister. Bir ev en değerli eşyalarla döşense de halısı, perdesi, döşemesi olmadan dekorasyonu eksiktir ve göze hoş görünmez. Aynı şekilde çimensiz, toprağın rengi görünen bir bahçe en nadide bitkilerle dolu olsa da tamamlanmış sayılmaz. Ayrıca çimin bahçeye dekoratif öneminden çok daha fazla faydaları vardır. İyi bakılan bir çim bahçe toprağını kökleriyle bir ağ gibi sardığı için özellikle meyilli bahçelerde toprak kaybını önler.
– Yağışlı dönemlerde çamurlanmaya , kuru havalarda ise toza mani olur.
– Bakımı sırasında yabani otlarla mücadeleyi sağladığı için bahçedeki diğer bitkiler daha sağlıklı büyür.
– Gün boyu nefes alan çimler havayı temizler.
– Sıcak yaz günlerinde bünyesindeki suyu buharlaştırırken bahçenin ısısını birkaç derece düşürerek ferahlık verir.
Çim Bakım Takvimi
Mevcut çim alana uygulanacak bakım, en az kullandığınız malzemeler kadar önemlidir. Hangi uygulamaları ne zaman yapacağınızı planlarsanız yıl boyu rahat ederseniz. Yapacağınız planlamaya yardımcı olması açısından sizin için bir bakım takvimi oluşturduk. Uygularsanız mutlaka faydasını göreceksiniz.
Bir yıl içerisinde çim alanınız için yapmanız gerekenler, çim ne zaman ekilmeli, ne zaman sulanmalı, ne zaman boyları kısaltılmalı veya uzun tutulmalı ve dinlenme zamanı ne zaman olmalı gibi soruların cevabını aşağıda ay ay verilen çim bakım takviminde bulacaksınız.
1. Kesme
Çimlerin düzenli kesilmesi kalınlaşmalarını sağlar. Kesme tekniği ile ilgili olarak: Azar azar ve sık kesmek tek seferde kesmekten iyidir.
Çim biçerken her seferinde yönü ve düzeni değiştirin. Böylece kesilen çimler her zaman aynı yönde bastırılmamış olur. Her kesimde temel kural, yaklaşık yarısı ila üçte ikisini keserek gövdeyi yaklaşık 5 santimetre kısaltmaktır. Yazın ortasında, kuraklığa daha iyi dayanacaklarından çimlerinizi biraz uzun tutabilirsiniz.
2. Gübreleme
Çim kesildiğinde çimlerdeki besinler de gider. Maksimum büyüme elde etmek için besinlerin yerine koyulması gerekir. Dolayısıyla, ilkbaharın başından itibaren dört veya beş haftada bir çimleri gübrelemeniz gerekir. Azot, potasyum ve fosfor gerekli maddelerdir ve yerel bahçe ürünleri satıcınızdan özel çim gübresi karışımları bulabilirsiniz. Bunların kullanım miktarı ambalajlarında belirtilir.
3. Sulama
Yaz boyu çimlerinizin canlı ve yeşil görünmesini istiyorsanız sulamaya önem vermeniz gerekir. Çimlerinizi ne sıklıkla sulayacağınız sıcaklığa ve neme göre değişir. Çimlerin suya ihtiyacı olduğunda mavi-gri bir renk alırlar ve bitkinin üzerindeki daha eski yaprak uçları yukarı kıvrılmaya veya solmaya başlar. Yeni çim ektiyseniz tohumların çimlenebilmesi ve sağlam bir kök sisteminin oluşabilmesi için günde bir kez sulamanız gerekir. Günümüzde çimleri sulama işi çok az zahmetle gerçekleştirilebilmektedir. Bahçenizi elle, kısmen ya da tam otomatik olarak sulayabilirsiniz. Bilgisayar kontrollü, akıllı, otomatik sistemler kullanmak istiyorsanız yağmurlama sistemleri sulama işini yaparken sizin sadece programlamanın ve sistemin yerleşiminin nasıl olacağını belirlemeniz gerekir.
4. Yabani ot kontrolü
Sabırla ve doğru tekniğin kullanımıyla çiminizdeki yabani otlara karşı savaşı kazanmanız mümkün olabilir. Mekanik yöntemlerle bol miktarda yabani ot temizlenebilir.
Daha küçük yabani otlar (yavşan otu veya ak üçgül) el kazıcısıyla temizlenmelidir. Bu alet otların büyümesini aksatır ve engeller. Papatyalar ve karahindibalar kök yolucu ile temizlenmelidir. Bunların yeniden büyümesini engellemek için mümkün olduğu kadar çok kökün atılması önemlidir. Her şeye rağmen bunların üstesinden gelemiyorsanız o zaman yabani ot öldürücüleri düşünebilirsiniz. Yabani otlar çimlerin tamamını kaplıyorsa toprağın tamamen yeniden yapılandırılması ve üzerinin rulo torf ile örtülmesi en iyi çözümdür.
5. Tırmıklama ve havalandırma
Çim köklerinin soluk almak ve büyümek için havaya ihtiyacı vardır. Çimlerin altındaki toprak genelde köklerin yeterli hava alması için yeterli değildir ve bunun sonucunda bodur büyüme durumu ortaya çıkar.
Basit bir bel kullanarak çimlerinizin üzerinde küçük delikler açıp buralara kalın kum doldurabilirsiniz. Bu, yüzeyden gelen suyun uzaklaşmasını sağlarken köklere oksijen sağlar. Ölü kökleri ve diğer artıkları temizlemek için çimlerinizde tırmıklama yapabilirsiniz. Ayrık otlarını temizleyerek çimlerin daha alt kısımlarına soluk alabilecekleri bir alan sağlamış ve sapların daha iyi büyümesine yardım etmiş olursunuz.
Ocak ayında yapılması gerekenler
Ocak ayı içinde çim alanınız için yapabileceğiniz tek şey dökülen yaprakları temizlemektir. Bu yağışlı ve çoğunlukla soğuk dönemde çimleriniz için yapabileceğiniz pek fazla bir işlem yoktur. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Donmuş çimlerin ve alanınızda oluşan göllenmelerin üzerinde yürümeyin. Bunlar alanınıza zarar verir. Ocak ayı alanınızda kullandığınız aletleri, makinaları bakımdan geçirmeniz için ideal bir aydır.
Şubat ayında yapılması gerekenler
Ilıman bölgelerde çim bakım zamanı Şubat ayı içinde başlayabilir. Ortaya çıkan solucanlarla savaşa yine bu ay içinde başlayabilirsiniz. Ancak Mart ayı gelmeden alanınızda biçim yapmayın. Eğer ekim yapmayı planlıyorsanız, havalar iyi gittiği sürece Şubat ayı içinde toprağınızı hazırlamaya başlarsınız. Şubat ayının ikinci yarısında Ege ve Akdeniz bölgesinde ekim yapmaya başlayabilirsiniz.
Mart ayında yapılması gerekenler
Çim alanlarda çalışma programı aslında Mart ayında başlar. Çimlerin büyümeye başladığı, hava ve toprak durumlarının iyi olduğu bu dönemde, dökülmüş yaprakları ve alanınızdaki çöpleri temizlemek için tırmıklama yapın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tırmıklarken çime zarar vermemektir. Kış ayları boyunca ayaza maruz kalmış çimleri silindirlemek iyi bir yoldur. Bu ay içinde yapacağınız ilk biçimde çiminizin üst kısmından alın. Bu dönemde yapılacak alçak biçim alanda sararmalara neden olabilir. Biçim için alanın kuru olduğu bir günü seçin. Bu ay için ayda iki biçim yeterli olacaktır. Mart ayı içinde yapılacak tek iş biçim değildir. Alanda hastalık olup olmadığını da bu ay içinde gözlemleyebilirsiniz. Eğer gerekli ise ilaçlama yaparsınız.
Ne zaman gübreleme yapılmalıdır?
Gübreleme zamanı hava durumuna, çim tipine ve sulama kapasitesine gore değişiklik gösterir. Çimler ilkbaharın başında ve sonbaharın sonunda gübrelenmelidir. Eğer havalar çok sıcak değilse w yeteri kadar su varsa sezon ortasında da gübreleme faydalıdır.
Nisan ayında yapılması gerekenler
Gübreleme ve zararlı mücadelesi çimlerinizin ve zararlıların hızla büyüdüğü Nisan ayı sonuna doğru başlar. Toprak sıcaklığının arttığı Nisan ayının ikinci döneminde çimlerinize Amonyum Nitrat uygulamanız faydalıdır. Bu ay içinde çimlerinizin fazla uzamasını engelleyecek sıklıkta biçim yaparsınız. Yine de ev bahçelerinde çimlerinizin boyunu 2.5 cm den aşağıya indirmeyin. Nisan ayı kıştan zarar görmüş bölgeler için ara ekim yapılmasının uygun olduğu bir aydır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde bu ay içinde ekim yapılabilir.
Mayıs ayında yapılması gerekenler
Mayıs ayı ile birlikte daha sık biçime başlarsınız. Çimlerinizin boyunu daha kısaltabilirsiniz. Bütün aylar içinde Mayıs ayı zararlılarla savaş için en uygun aydır. Zararlılarla savaş için havanın iyi olduğu bir günü seçmeyi unutmayın. Ayrıca çiminiz kuru, toprağınız ise nemli olmalı. Çim ekimini Mayıs ayının ikinci yarısına kadar tamamlamalısınız. Çim alanınıza azot takviyesi yapabilirsiniz. Bu ay içerisinde toprak genellikle nemlidir ama bazen kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer böyle bir durum meydana gelirse çimlerinizde bir problem meydana gelmesini beklemeden sulamaya başlayın.
Haziran ayında yapılması gerekenler
Haziran ayı içerisinde kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşırsanız, biçim boyunuzu daha uzun tutun. Haziran ayıyla birlikte yaz gübrelemesi zamanı başlar. Eğer çiminizde renk değişiklikleri ortaya çıkmışsa Amonyum Nitrat kullanabilirsiniz. Bazı zararlılar Mayıs ayı içerisinde yaptığınız zararlı savaşından kurtulmuş olabilir. Haziran ayı bunlarla savaşmak için uygun bir dönemdir.
Temmuz ayında yapılması gerekenler
Temmuz ayı içinde düzenli olarak biçime, sulamaya ve tırmıklamaya başlayın. Ev bahçeleri için Temmuz ayının en büyük problemi ailenin tatile gitmesidir. Evinizden uzak kaldığınızda bahçenizle ilgilenecek ve biçim yapabilecek bir yardımcı bulmaya çalışmalısınız. Eğer Haziran ayı içerisinde gübreleme yapmamışsanız ve yeterli suyunuz var ise azot uygulaması yapabilirsiniz.
Çok sıcaktan sararan çimler ölmüş müdür? Sulama ile yeniden yeşerir mi?
Çok sıcak havalarda 3-5 gün susuz kalan çimlerde ciddi bir Sararma görülür. Toparlanması uzun sütse de düzenli sulama ile (sabah ve akşamüzeri) alan yeniden yeşertilebilir. Kök yapısı güçlü olan iyi tesis olmuş alanlar susuzluktan çok çabuk ölmez
Ağustos ayında yapılması gerekenler
Ağustos ayında da Temmuz ayında yapılan işlemler devam ettirilir. Siz tatildeyken bahçeniz bakımsız kalmışsa yapılacak en iyi şey çimlerin boyunu hemen kısaltmamaktır. İlk önce hafifçe üst kısımlarını biçin bir kaç gün sonra çimlerinizin boyunu kısaltmaya başlayın. Ağustos sonralarına doğru ekim işlemlerine başlayabilirsiniz. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde son gübreleme yapılmalıdır.
Eylül ayında yapılması gerekenler
Çim bakımında sonbahar programı Eylül ayıyla başlar. İlk yapılacak iş çimlerin boyunu sonbahara uygun bir boya alçaltmaktır. Solucanlar bu ay içinde aktif duruma gelirler. Bu dönemde ortaya çıkabilecek zararlılar için zirai ilaç bayilerinin tavsiye edeceği ilaçlar kullanılabilir. Eylül ayı bütün bölgelerimizde tohum ekmek için en uygun aydır. Eylül ayının birinci yarısında Ege ve Akdeniz Bölgelerinde son gübreleme yapılmalıdır.
Ekim ayında yapılması gerekenler
Ekim ayı içinde düzenli biçim sona erer. Çim alanınızın üstüne dökülen yapraklar temizlenmediği takdirde çiminize zarar verir ve solucan probleminin artmasına neden olur. Bunun için alanınızı süpürmeyi ihmal etmeyin. Ekimin birinci yarısında tohum ekim işi sona erer.
Kışa girerken çimleri biçmek gerekir mi?
Uzun bırakılmış çimlerin kar örtüsü altında uzunca kalması çimlerin çürümesine neden olur. Bu yüzden kışa girerken çimleri ideal kış uzunluğunda biçmek gerekir. Kısa biçerseniz baharda da güneşin toprağı daha çabuk ısıtmasını sağlarsınız.
Kasım ayında yapılması gerekenler
Kasım ayı içerisinde çim alanınızda yapacağınız işlemler oldukça azalır. Bu işlemler alanınızı yapraklardan ve diğer çöplerden temizlemek ve eğer alanınızda solucan varsa ilaçlama yapmaktır. Eğer istenirse alanınızı kıştan korumak için yanmış, elenmiş ve fumige edilmiş çiftlik gübresi serilebilir. Ayrıca Kasım ayında bahçeniz için kullandığınız bütün alet ve makinaları temizleyip, kaldırmaya başlayabilirsiniz.
Kışa girerken çimleri biçmek gerekir mi?
Uzun bırakılmış çimlerin kar örtüsü altında uzunca kalması çimlerin çürümesine neden olur. Bu yüzden kışa girerken çimleri ideal kış uzunluğunda biçmek gerekir. Kısa biçerseniz baharda da güneşin toprağı daha çabuk ısıtmasını sağlarsınız.
Aralık ayında yapılması gerekenler
Aralık ayı yoğun geçen bir bakım döneminden sonra dinlenme zamanını müjdeler. Dikkat edilecek en önemli nokta ıslak veya donmuş çim alana zarar vermekten kaçınmaktır.
Don olduğu zaman bahçede yürümek çime zarar verir mi?
Don olduğunda bahçede yürümek çime oldukça çok zarar verir. Don alanda yürüyerek donmuş yaprak hücrelerini oldurursunuz. Don ortadan kalktığında ayak izleriniz çim üzerinde siyah lekeler oluşturur.