Kış Mevsiminde Açan Çiçekler
Çiçeklerin varlığı her zaman güzeldir, ancak her çiçek her mevsimde güzel midir? En sevdiğiniz çiçek için doğru mevsim nedir?
Çiçekler, mevsimlere göre gelişim gösterirler. Hava sıcaklığı, güneşin konumu ve yağışlar bitki örtüsüne yön verir. Hava her nasıl olursa olsun; aydınlık, güneşli ya da kapalı, yağışlı! Her zaman bahçelerimizi renklendirecek çiçek seçeneklerimiz neyse ki mevcut. Yazımızda siz de kendi favori çiçeklerinizi belirleyebilir; mevsime göre bahçeniz için fikirler oluşturabilirsiniz.
Kış mevsiminde bahçelerde bakım yapmak özen istemektedir. Havaların soğumasıyla beraber, toprak da soğuyacaktır. Ancak, kış aylarında çiçek açmaz diye düşünmeyin. Kışa dayanıklı, rengârenk güzellikte çiçekler de vardır. Önemli olan kış şartlarına dayanıklı olan doğru çiçeği bulmaktır.
Çoğunlukla kış mevsimi bahçede çiçek ekimi için verimsiz bir zamandır. Eğer bahçenizde geliştirdiğiniz kapalı özel bir alanınız varsa ya da kışı çok sert geçirmeyen güneşli bir iklimdeyseniz, şanslısınız. Ancak, bu seçenekler yoksa bahçenize renk katmanızı sağlayacak, soğuk havalarda yetiştirilmeye uygun çiçeklere yönelebilirsiniz.
Çuha Çiçeği Soğuk hava şartlarından etkilenmeyen çuha çiçeği; kış aylarında -35 oCye kadar dayanabilir. Hatta sıcak ve kapalı mekânlarda sağlıklı gelişim gösteremezler, denilebilir. Soğuk hava koşullarına dayanıklı olan çuha, kış mevsiminde park ve bahçelerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Aralık ve ocak aylarında çiçek açan çuha, serin ve yarı gölgeli bir ortamda hazirana kadar çiçeklenmeye devam eder.
Sıklamen Çiçeği: Sıklamen soğuk havayı sevdiği için çiçeklerini de kış aylarında açar. Balkon ve bahçelerde yetiştirilen sıklamen çiçeği için hava akımı – nemli ortam oluşturulması oldukça önemlidir. Ancak kışın dondurucu soğuk olduğu günlerde, sıklamen çiçeğinin kuzey yönünden rüzgâr almamasına dikkat edilmelidir.
Açelya: Güzel görünümü ile kış aylarına renk veren açelya, -30 oCde soğuğa bile dayanıklıdır. Güneş görmeyen yerlerde ve bol yağışlı Karadeniz kıyılarında, tüm sene boyunca çiçek verebilir. Sonbahar mevsiminde gelişimi başlayan açelya, kış mevsiminin en çok tercih edilen çiçeklerindendir.
Kardelen Çiçeği: Kardelen bir doğa mucizesi gibi karda çiçek açar ve soğuk toprağı oldukça sever. Kardelen çiçeği, güneşle doğrudan temas halinde olmayı sevmemektedir. Kış mevsiminde daha az sulanmaya ihtiyacı vardır.
Hercai Menekşe: Kışı çok ağır geçmeyen bölgelerde sağlıklı bir şekilde gelişebilen hercai menekşesi, parklarda ve bahçelerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Fazla su ihtiyacı olmamaktadır.
Kasımpatı (Krizantem): Kasımpatıların kış mevsiminde -30 oCye kadar kış soğukluklarına dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta daha fazla soğuğa dayanan türleri de vardır. Dalları donsa bile, ilkbaharda çok sayıda yeni sürgünler çıkarmaktadır.
Atatürk Çiçeği: Çok sıcak ortamlardan hoşlanmayan Atatürk çiçeği, üzerine doğrudan gelen güneş ışığından olumsuz etkilenir. Çiçeğin en güzel hali sonbahar sonlarından kış ortasına kadar süren dönemde oluşur. Bu özelliği sayesinde kış çiçekleri arasında ön plana çıkan Atatürk çiçeği, yine de çok soğuk hava şartlarında korunmalıdır. Atatürk çiçeği, ismini ulu önder Atatürk’ün bu çiçeğe duyduğu özel ilgisi sebebiyle almıştır.
Sardunya: En güzel çiçeklerini kış mevsiminde açan sardunya, yaz mevsiminden rahatsız olan bir bitkidir. Açık havada sardunya yetiştirirken, kuzey rüzgârlarından korumaya özen gösterilmelidir. Çok sert havalardan olumsuz etkilenebilir.
Yılbaşı Çiçeği (Kaktüsü): Sıfırın altında birkaç derece soğukta dayanıklıdırlar. En çok kış aylarında çiçeklenmeleri yaygındır. Ülkemizin batı kesiminde kuzey rüzgârlarından korumak şartıyla, kış boyunca dışarıda kalabilirler. Kışı çok sert geçen yerlerde, çok soğuk havalarda içeride serin bir ortamda yetiştirilebilirler.
Kamelya: Kış aylarında -20 oC soğuğa kadar dayanabilir. Genelde bahçe ve saksıda yetiştirilen bir çiçek türüdür. Kışın ikinci yarısı çiçeklenmenin en verimli olduğu zamandır. Evde yetiştirmek için uygun değildir, serin ve havadar ortamları sever. Kamelya’nın diğer adı; “kış gülü” dür.