Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa
Phony (Pierce`s) Hastalığı – Bitki Vebası
DÜNYA TARIMSAL ÜRETİMİNİNDE BÜYÜK BİR TEHLİKE
İlk önce Amerika Kaliforniya’da görülen ve 2013 de Portekiz`den içeri Avrupa`ya giren, şimdide bizi tehdit eden özellikle ağaçlara ve asmalara saldıran. bir Bakteriyel hastalıkla karşı karşıyayız.

Uzmanlar Xylella fastidiosa için bir çare yok, raporları veriyor Ve ekliyorlar – “Ekonomik bir drama ile karşı karşıya olabiliriz”

Xylella fastidiosa ( Phony (Pierce`s Hastalığı ) Bakteri`in sistematiği (Viral vb hastalık etmenleri hariç)
Sinonimleri : Xylella fastidiosa Wells et al. 1987
Bölümü : Bacteria
Altbölümü : Proteobacteria
Sınıfı :
Takımı : Gammaproteobacteria
Familyası : Xanthomonadaceae
Cinsi : Xylella

XYLELLA FASTİDİOSA nedir?
Xylella fastidiosa üzüm bağları, zeytin, badem ve kiraz, şeftali, Turunçgil gibi meyvelerbaşta olmak üzere orman ve süs bitkileri gibi ürünlerde ciddi hasara yol açabilecek bir pitopatojenik bakteridir.

Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Xylella fastidiosa Wells et al. bakteriyel hastalik etmeni olup, bakteriyel etmen vektör böcekler (yaprak pireleri) ile tasinmaktadir. Hastalik etmeni bu vektörler yardimiyla alternatif konukçularina ve diger baglara ya da konukçularina tasinmaktadir. Bakteriyel etmen baglardan baska mese, seftali ve diger monokotiledon bitkilerde de hastalik yapmaktadir. Özellikle bir ülkede belirli alanlar bu hastalik için oldukça kritiktir, hastaligin bulundugu bölgelerde yetistiricilikten mümkün mertebe kaçinilmalidir. Hastalik etmeni genellikle soguk ve yüksek rakimli bölgelerde daha az ortaya çikmaktadir. Hastaliga neden olan bakteri bitkilerin ksilem iletim demetlerinde yerlesir ve bu iletim dokularinin tikanmasina neden olur. Bitkiler bu tikanmadan dolayi, özellikle sicak aylarda su stresine girmis gibi bir görünüm (yaprak kavrulmasi gibi) almaktadir. Hastalik etmeni bitkilerin yaprak kenarlari boyunca doku ölümlerine neden olur ve bundan dolayi bakteriyel etmen yaprak kenar hastaligi olarak bilinir. Hastaligin bu simptomlarinin olusma nedeni de yukarida belirtildigi gibi yaprak kenarlarina yeterli miktarda su iletilemesinden kaynaklanir. Bitkide bakteri tarafindan olusan bu duruma diger bir kaç faktör neden olabilir, bunlardan bazilari: 1) toprak yeterli nem bulunmamasi, 2) Hava kosullari uygun olmaz ve mevcut su bitki tarafindan alinamadan kaybolur, 3) diger toprak kökenli patojenler ya da faktörler bitki köklerinin ölmesine neden olmasidir.

Bunu da oku :  Akrep İlaçlama

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalık belirtileri kültüvarlara göre farklı olabilir. Infektelen yapraklar üzerinde klorotik lekeler olarak görülür ve lekenin merkezi kuruyuncaya kadar hastalik yapragi kaplar. Olusan lekeler daha sonra gevrek ve kirilgan bir hal alir. Lekeler üzerinde konsantrik bir bölge olusur ve sonuçta yaprak tam büyüklügüne erismeden dökülmektedir. Etkilenen bitkilerde meyve olusumu büyük ölçüde azalir ve üzerindeki meyveler zamanla kurumaktadir. Etkilenen gövdelerin odun dokulari da olgunlasmaz ve yesil bir bölge olarak gövde üzerinde kalir. Bir sonraki sezonda ise bitkilerin göz açilmalari geçikmektedir. Bundan dolayida dip sürgünleri etkilenen baglarin alt kisimlarinda sürmeye baslar.

Bu hastalik seftali agaçlarin hizli bir sekilde ölümlerine maruz birakmaz, ama gelismesi ve meyve buüyüklü büyük ölçüde azalir. Hastalikli agaçlardaki dallarin internotlarinda kisalma ve lateral (yan) dallanmalarda ise artis olur. Genel olarak agaçlarin görünümü cüce ve koyu yesil kompakt bir gelisme sekline sahiptir. Bir kaç yil sonra, sürgün ve dallar kirilgan olur ve uçlardan geriye dogru ölüm yaygin olarak ortaya çikmaktadir. Infekteli agaçlardaki meyveler, saglikli agaçlardakine oranla daha erken olgunlastigi görülmektedir.

XYLELLA FASTİDİOSANIN ZARAR MEKANİZMASI
Xylella, enfekte olduğu bitkilerin ksilemlerine saldırarak onları kurutur. Ksilem, su ve besleme komponetlerini bitkinin kökünden, üst organlara taşımakla görevli iletken damar ağlarıdır. Ksilem kuruyarak, bitkilerin beslenmesi sekteye uğramaktadır.

Bunu da oku :  Haşere İlaçlama

Taşınması böcekler vasıtası ile olmaktadır. Ksilem üzerinde beslenen herhangi bir böcek, hastalığın potansiyel bir vektörü haline gelir. Semptomlara bağlı olarak belirtiler değişebilir olsa da, en sık görülenler şunlardır:
✔ Solma
✔ Bitkinin genel görünümünde olumsuzluk.
✔ Yaprak ve dalların kuruması
✔ Bitkinin ölümü (en ciddi durumlarda).

Bu bakteri ile Mücadele için deneme çalışmalarına başlamış bulunmaktayız.
Çalışmalarımız Ziraat mühendislerimiz tarafından yürütülmektedir.
Çalışmaların pozitif olması durumunda;
Sadece ülkemize değil, tüm Dünya Tarım üreticilerine büyük faydalar sağlayacaktır

Kültürel mücadele
1. Hastaliktan ari, sertifikali fide ve fidanlarin kullanimi.
2. Infekteli bölgelerden getirilen kalemler sicak su uygulamasindan geçirilmeli (3 saat 45 °C sicakliktaki suda tutulabilir).
3. Infekteli bitki dal ve sürgünler hastaligin olmadigi bölgeye kadar budanmali ve artiklar yok edilmeli.
4. Bazi kültüvarlar dayanikli olabilir, bundan dolayi dayanikli kültüvarlar tercih edilmeli.
5. Hastaligin devamli görüldügü ve epidemi yapan bölgelerde yetistiricilikten kaçinilmali.
6. Vektör böcekler ile siki bir mücadele yapilmali.

Kimyasal mücadele
Yapraklar yari büyüklügüne ulasincaya kadarve budamalardan sonra Bordo bulamaci ve bakirli preparatlar ile kimyasal ilaçlama yapilabilir.

Bunu da oku :  Tahta Kurusu İlaçlama

DENEMELERDE KULLANILAN ÜRÜNLER
1- NITRO BACT : Stanes firması ürünü İminomodülatör
2- STN-KON : Konserve mikrobiyal tarım organik bakterisiti- ilk defa denenmektedir
3- GREEN MIRACLE : Stanes Firması ürünü Organik Aktivatör
4- MAGIC WATER : Konserve mikrobiyal tarım ürünü BMOG
5- PROKON : Konserve Mikrobiyal tarım ürünü Bakırlı solüsyon.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 165 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Xylella fastidiosa

  1. erhan kosdag

    Xylella fastadiosa virüsü Alara Fidancılık tarafından hasta fidan satarak yayılmıştır. Tarsus tesisindeki 85 bin fidanı imha ettiler fakat yayılmasına sebep oldular. Bu hastalık Alaranın iflasına sebep oldu. Isparta Uluborlu kazasında bu hastalık yüzünden kiraz ağaçları kesildi. Kiraz üretiminden vaz geçeldi. Tekrar elma üretimine geçeyorlar. En önemlisi xyllela virünün sporları insan akçiğerine giriyor ve kanser yapıyor. Hasan Celal Güzel Tarık Akan bu virüsten öldüler. 1 hafta içinde ölüme götürüyor. 2 ‘017 yılında 40 bin erkek öldü. 2018 de 38 bin 2019 da 32bin 2020de 23 bin kişi öldü. Pandemiden dolaya oran düştü. 2021 de en az oran 50 bin kişiye çıkacak. Xyelella ağaçlardan uzak durmak şartttır.

Leave a Comment