Festuca Arundinacea

Festuca Arundinacea

Festuca Arundinacea – (Tall fescue)
Az bakım ihtiyacı Kuraklığa dayanıklı Diploid varyete.

Kamışsı yumak ismi ile de bilinen festuca arundinacea en nemli bölgeler için dizayn edilmiş, sıcak iklimlerde rahatlıkla kullanılabilen çim türüdür. Kuraklık şartlarında da yeşilliğini kaybetmeyen, kökü sağlam kalan bu çim türü ülkemizin güney kıyıları ile deniz kenarında olan nemli yerleşim bölgelerinde sıkça tercih edilir. Sıcak iklimlerde kullanımı yaygındır ancak soğuk iklimlerde de oldukça dayanıklıdır. Üzerine basıldığında ve çiğnendiğinde dayanıklı olması tercih edilme sebeplerinden biri olmaktadır.

Festuca arundinacea çim tohumu, yerelde kamışsı yumak ismiyle de bilinmektedir. Sadece 1,5 cm ile 2 cm aralığında bir derinliğe ekilip kolayca verim alınabilmektedir. Bakım konusunda da hiç zorlamayan bir özelliği bulunur. Aşırı sıcak iklimlere dayanıklı bir tohum türüdür.

Festuca arundinacea, Güney Avrupa, Ortadoğu, Akdeniz ve Kuzey Amerika gibi hem kuru, hem de nispeten daha sıcak bölgelerde sıkça kullanılır. Az gübre ihtiyacı, ısıya dayanıklılığı nedeniyle, karışımlarda çokça tercih edilir. En kuru şartlarda bile, yeşil renk ve yaprak dokusunu korur.

Bunu da oku :  Çim Tohumları

Geniş yapraklı ve uzun boylu bir türdür.
7-15 gün arasında çimlenir. (Çimlenmede toprak ısısı 12°Cnin altında olmamalıdır.)
Festuca arundinacea, tohum ağırlığı ve büyüklüğü nedeniyle birim m2ye fazla uygulanmamalıdır. Karışımlarda, yüksek oranlarda kullanıldığında iyi netice alınır.
Yoğun araştırmalar neticesinde bu türün, ince yapraklı ve aşınmaya mukavim alt varyeteleri geliştirilmiştir.

Festuca çim çeşitleri arasında, festuca arundinacea, festuca ovina, festuca rubra rubra, festuca rubra commutata, festuca rubra trichopylla gibi çeşitler bulunur.

Festuca arundinacea kamışsı yumak olarak bilinir, golf sahalarında kullanılır ve nemli bölgeler için idealdir.

Festuca ovina mavi koyun yumağı adıyla bilinir, yavaş gelişir, verimsiz topraklara uygundur ve değerli bir çim türüdür.

Festuca rubra rubra kırmızı yumak adıyla bilinir, kuraklık ve yıpranmaya dayanıklıdır, koyu yeşil renklidir, ilkbaharın ilk günlerinde yeşillenir ve gölge alanlarda dahi yeşilliğini korur.

Festuca rubra commutata adi kırmızı yumak ismiyle bilinir, koyu yeşil renktedir, çok bakım gerektirmez, hem kışın hem de yazın yeşil kalabilir, örtü kapasitesi yüksektir.

Festuca rubra trichopylla narin kırmızı yumak adıyla tanınan bu çim türü, mineralsiz topraklarda yetişebilir, açık yeşil renktedir, yayılma özelliği ile yanındaki boşlukları rahatlıkla doldurabilir, topraktaki tuz miktarına dayanıklıdır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 609 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment