Tarım Ekonomisi Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları Gerek ülke gerekse ülkede yaşayan vatandaşlar için tarım vazgeçilmez bir sektör olmaktadır. Bu sebeple tarım ile ilgilenen kişilerin verimliliği arttırma ve sürdürülebilirliği sağlama gibi sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumlulukları yerine getirebilecek uzman kişilerin yetiştirilmesi ise üniversitelerin tarım ekonomisi bölümleri ile ilgili olmaktadır. Tarımının işletmenlik kısmı ile daha çok ilgili olan bu bölüm hakkında daha detaylı bilgileri sizler için derledik. Tarım ekonomisi bölümü de tarım ekonomisinin güçlenmesi, tarım bölgelerinin bilinçli bir şekilde işlenmesini ve durumun doğru…
Read MoreGün: 1 Ocak 2021
Bilgisayarlı sürü yönetim sistemi
Bilgisayarlı sürü yönetim sistemi Bilgisayarlı sürü yönetim sistemi esas olarak sağımhanede yer almaktadır. Sağım makinesinden bağımsız bir sistemdir. Ancak makine ile koordinasyonlu olarak çalışır. Bilgisayar sistemleri çok çeşitlidir. Aynı isimle anılan çok basit sistemler olduğu gibi, son derecede gelişmiş işlevsel özelliği olan sistemler de vardır. Bunların hepsine bilgisayar sistemi denildiği için, işlevsel özellikleri çok iyi irdelenmelidir. Bu sistemlerin en gelişmişi, doğal olarak sadece bilgisayar sistemi üreten ve bu konuda uzmanlaşmış olan firmaların bilgisayar sistemleridir. Her sektörde olduğu gibi, süt sığırcılığı sektöründe de yapılacak yenilikleri izleyerek teknoloji seçiminde zaman boyutuna bağlı…
Read MoreGüneş Enerjisiyle Çalışan Bahçe Aydınlatmaları
Güneş Enerjisiyle Çalışan Bahçe Aydınlatmaları Bahçe ışıklandırması bir yandan evinizin güvenliğine katkıda bulunurken bir yandan da bahçenize güzel bir görünüm katar. Eğer bu tip bir ışıklandırma düşünüyorsanız mutlaka güneş enerjisiyle çalışanlardan kullanmalısınız. Güneş enerjisiyle çalışan bahçe lambaları küçüktürler ve güneşten enerjisini alan ışık seviyeleri vardır. Bahçede istenilen yere de koyulabilirler. Bu ışıklandırma tipi gerçekten de bahçe aydınlatması için son derece ideal ve kullanımı da basittir. Dıştan her hangi bir kablo bağlantısı gerektirmezler. Sensörleri ile hava karardığında otomatik olarak devreye girerler. Güneş Enerjili Bahçe Aydınlatmaları Nasıl Çalışır? Fotovoltaik: Fotovoltaik hücreler ışığın…
Read MoreKaç Çeşit Aşı Vardır?
Kaç Çeşit Aşı Vardır? 1. Göz aşıları, 2. Kalem aşıları. Göz Aşısı Nedir? Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir. Sadece yongalı göz aşısı metodunda,kabuk parçasının altında odun dokusu bulunur. Meyve ağaçlarının çoğaltılmasında, kalem aşılarına nisbetle daha çok uygulanmaktadır. Göz aşıları, küçük fidanlarda kullanılmaktadır. Yapıldıkları zamana göre biri sürgün (yaprak aşısı), diğeri de durgun aşı olmak üzere ikiye ayrılır: Sürgün göz aşısında, göz anaca takıldığı yıl uyanır ve aynı yıl sürgün verir. Aşıya, yerine göre,…
Read MoreNeden Aşılama Yaparız?
Neden Aşılama Yaparız? Aşılamanın yapılmasındaki en büyük amaç, büyük meyve veya bol çiçeklenme gibi bir ağacın en iyi özelliklerinin kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlamaktır. Aşılama teknikleri kolay olduğu için sayıca azalan ağaçların veya bitkilerin çoğaltılması da sağlanır. Bu yöntemle ağaçların ve bitkilerin çeşitleri arttırılabilir. Bazı bodur ağaçlardan anaç ağaç olarak faydalanılabilir. Meyve ağaçlarını tohumdan üreterek meyve elde etmek çok uzun zaman alır. Aşılama yöntemi ile çok kısa sürede meyve elde etmek mümkündür. Örneğin, tohumdan yetiştirilen bir avokado ağacı 6 ila 10 yıl arasında veya daha fazla sürede meyve verirken, aşılı bir…
Read MoreAnaçlar
Anaçlar Tohumdan elde edilenlere Generatif anaçlar (çöğür ya da yoz); çelik daldırma, kök sürgünleri vb. bitki parçalarından oluşanlara ise Vegetatif anaçlar (klon anaçlar) denilmekledir. Genelde tohum, tozlanma ve döllenme sonucu oluşur ve kalıtsal yapıları homojen değil, heterojen niteliktedir. Bunlar çimlendikleri zaman yozları ya da çöğürleri oluştururlar. Kültür çeşitlerinin tohumlarından oluşan yeni bitkilere yoz; yabanilerin tohumlarından oluşanlara ise çöğür denilmektedir. Anaçların özellikleri ? Kuvvetli gelişirler. ? Üzerine aşılı çeşidi geç meyveye yatırır ? Ağaçlar uzun ömürlü olur. ? Bol ürün alınır ama standart yoktur. Genel Anaçların Özellikleri (Dezavantajları) ? Kuvvetli veya…
Read MoreAşılama nedir?
Aşılama nedir? Aşılama, iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaşacak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme tekniğidir. Aşılama, bitkilerde uygulanan tohumsuz bir üretme şeklidir. Çoğaltılması istenilen çeşitten, bir gözün veya aşı kalemi adı verilen bir dal parçasının anaç adı verilen diğer bir bitki üzerine yerleştirilip tutturulmasıdır. Meyve çeşitleri, genel olarak, tohumla üretildiklerinde çeşit karakterini kaybederek, yabanileşmeye doğru yönelmektedirler. Onun için, aşı usulü ile üretmek mecburiyetinde kalınmaktadır. Üretilmesi istenilen, kaliteli, bol verimli ve hastalıklara dayanıklı meyve çeşitlerini, aşılamak yoluyla çoğaltmak imkanı sağlanmaktadır. Aşılama, bitkilerde uygulanan tohumsuz bir üretme şeklidir. Çoğaltılması istenilen…
Read MoreAğaç budaması
Ağaç budaması Almanca; Ausholzen, Ausästen, Beschneiden , Fransızca; Taille, emendage, İngilizce; Pruning, lopping, trimming. Ağaçların düzenli ve kuvvetli bir taç (dal ve yaprak) meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri gayesiyle yapılan işe budama denir. Odunlaşmış bitkilerde kırık, ezik, hastalık, sık ve eğri büyümekte olan dallar budanarak ağaçlara düzgün şekiller verilir. Meyve ağaçlarında kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Bahçelerdeki süs ağaç ve çalılarının budama ile şekilleri ve güzellikleri muhafaza edilir. Genç meyve ağaçları, taçsız olarak düz…
Read MoreMezarlık – Kabir
Mezarlık – Kabir Mezar, ölen birinin ya da bir hayvanın gömülü olduğu yer (kabir, sin, makber, gömüt) anlamına gelir. Bazı toplumlarda ölüler yakılırken; İslam, Hıristiyanlık ve Yahudilik gibi tek tanrılı dinlerde ölülerin mezar içinde diğer hayata geçmek için beklediğine inanılır. Tarihte büyük devlet yöneticileri için anıt mezarlar yapılmıştır. Mısır’daki piramitler ve Taç Mahal bunlardan bazılarıdır. Mezarların topluca bulunduğu alana mezarlık denir. İslamiyet’te ölüler genellikle kefenle toprağın altına gömülürken, isteğe bağlı olarak tabutla da gömülebilmektedir, Yahudiler kefene sardıkları ölüyü tabuta koyarak toprağa gömerler. Yalnız her iki inanç grubunda da,bu tabutların ahşap…
Read MoreMezar bakım
Mezar bakım Aramızdan ayrılan, çok sevdiğimiz yakınlarımızın son yolculuklarından sonra ebedi yaşam için vardıkları kapı olan kabristanda onları yalnız bırakmamalıyız. Onlara ebedi yaşama başladıklarında da gereken sevgiyi ve saygıyı gösterebilmek adına mezar bakımı yaptırabilirsiniz… Mezar bakım hizmetinin detayları Uzun süre boyunca çevre etkenleri sebebiyle kararmış mermerlerin beyazlatılması Silinen yazıların yenilenmesi Mezar toprağının havalandırılması Mezar üstünde yetiştirilen bitkilerin gübrelenip temizlenmesi Yabani otların temizlenmesi Mezar çevresinin temizliği Bitkilerin mevsimsel budanması Periyodik mevsim bakımı (kış aylarında karın temizlenmesi son baharda yaprakların temizlenmesi gibi) Genel mezar bakım hizmetleri: ÇİÇEK DİKİMİ: Mezar üzeri temizlenir elverişsiz…
Read More