İncir Ağacı
İncir (Ficus carica), anavatanı doğu Akdeniz ve güneybatı Asya (Türkiye’den Afganistan’a kadar) olan, ağaç ya da ağaççık nitelikli bir bitki türü ve bu türün meyvesidir.
İncir, dutgiller (Moraceae) familyasına dahil olan incir (Ficus) cinsinin içerdiği yaklaşık 800 kadar tür içinde ticari öneme sahip meyve veren tek bitkidir. Dişi ve erkek olarak ağaçları ikiye ayrılır, aynı ağaç üstünde hem dişi hem de erkek nitelikli organlar bulunmaz. Dişi ağaçların meyvesi büyük ve fazladır, erkek ağaçların ise ufak ve az meyvesi bulunmakla meyvesi dişilerininki gibi yenilebilir lezzette de değildir ancak tozlaşma için gereklidir. Genelde tozlaşma için pek çok dişi ağacın yakınına sadece bir tane erkek ağaç dikilir. İncir bitkisinin çiçeklerinde tozlaşma olayı mazı böcekleriyle gerçekleşir. Bu olaya “Kaprifikasyon” denir.
Meyvelerinin besin değeri yüksektir. Meyvelerin bileşimini %30-40 şeker, A,B,C vitaminleri oluşturmaktadır.
İncir ağacı, ülkemizde de yetişen en önemli ağaçlardan biri olarak geniş yapraklı bir ağaçtır. Bir kısmının sadece süs ağacı olması söz konusu iken kalanlarının yemiş olarak yetiştirildiğini görebilmek mümkündür. Özellikle ülkemizde yetiştirilenlerin daha çok yemiş olması söz konusu olmakla beraber incir fidanı olarak Aydın ilinde kültür bitkisi olarak çok geniş bi alanda yetiştirilmektedir.
İncir fidanına baktığımız zaman 30 metreye kadar uzayabilme özelliği bulunduğunu görebiliyoruz. Ağacının ise normal boyda budanması ve ağacın ürününü devşirebileceği boya getirilmesi gerekmektedir. Genel olarak baktığımız zaman 15 metreyle 2 metre asında budanmakta olan ağaçların meyvesinin alınmadığı görülmektedir.
İncir ağacı fidanının dünyanın ılıman iklim özelliklerine sahip olan pek çok yerinde yetişmekte olduğunu görebiliyoruz. Bu ağaç kışları ılık, yazları ise kuru ve sıcak yerler istemektedir. Bu açıdan yıllık ortalama sıcaklığı 18-20 derece civarında olan yerlerde bu ağaç rahatlıkla yetişebilmektedir. Ayrıca bu ağacın yetiştirildiği yerin Mayıs ile Ekim ayları arasında olan sıcaklıklarının da çok yüksek olması gerekir.
Ağacın meyvesinin olgunluğa erişebilmesi için ve yemiş olarak kurutma işleminin yapılabilmesi için sıcaklığın yüksek olması ve hatta Yaz mevsimi ve Sonbaharın ilk yarısında sıcaklıkların 30 derecenin üzerinde olması çok önemlidir. Kış mevsiminde yapraklarını döken bir ağaç olan incir ağacı -9 derecenin altında olan soğuklardan çok fazla etkilenmektedir. Özellikle de genç ağaçların Ekim Kasım aylarında sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi olumsuz bir etki yapar.
İlkbahar ayları olan Mart sonu ve Nisan ayında -1 derece ve daha düşük olan ilkbahar donlarının yen sürgünlerin büyümesini engellemesi ve zarar vermesi söz konusudur. Bu donma sonucunda ürünün azalması kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
İncir ağacının yıllık yağış miktarı ihtiyacının 625 mm civarında olduğunu görebilmek mümkündür. Eğer yıllık yağış miktarı 550 mm’in altına düşecek olursa ağacın sulanması gerekmektedir. Bu ağacın çok fazla neme sahip olan topraklar dışında hemen her toprak, kayalık ve taş arasında yetişmesi ve hatta epifit olarak başka bitkiler üzerinde de rahatlıkla yetişebildiğini görebilmek mümkündür.
İklim isteklerinin yanı sıra toprak isteklerinin de kuru incir kalitesi bakımından seçici olunması gereken bir husus olduğunu söyleyebiliriz. Kaliteli ürün için ideal şartlara bakacak olduğumuz zaman bu yerlerin derin, kumlu, killi, yeterli organik materyal ve kirece sahip olan topraklar olduğunu görebiliyoruz. Bu özelliklerdeki ağaçlar daha kolay gelişecek ve daha hızlı bir gelişime sahip olacaktır.