Portakal Ağacı

Portakal Ağacı

Portakal Ağacı
Portakal (Citrus sinensis), Citrus cinsi bir ağaç olan Citrus sinensis`i ve onun meyvesini tanımlar.

İpek yolunun Anadolu’dan geçtiği dönemlerde narenciye Hindistan civarından gelen ticari bir üründü. Ümit Burnu’nun keşfedilmesiyle ticaret yolları değişmiş, Asya kıtasının Avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirilmesiyle portakal üretiminin tamamı Portekiz civarına yayılmıştır. Türk topraklarına ilk kez Portekiz’den geldiği için Portekiz meyvesi anlamında Portakal (Portugal) meyvesi denmiş, zaman içinde de sadeleşerek portakala dönüşmüştür. Portakal’ın pomelo ile mandalina’nın doğal melezi olduğu sanılmaktadır.

Citrus sinensis’in meyvesine, “acı/ekşi portakal” olarak da anılan Citrus aurantium’un meyvesinden ayırabilmek için, “tatlı portakal” da denir.

Portakal Ağacı, Turunçgiller familyasına ait olan portakal ağacı, mandalina ve limon gibi narenciye olarak adlandırılır. Odun yapısı çok sağlam olan bu ağaç, yaprak dökmeyen bir ağaçtır ve koyu yeşil renkte yapraklara sahiptir. Ülkemizde Akdeniz’in kıyı şeridi boyunca hemen her yerde yetişebilen portakal bitkisinin, pek çok türü bulunmaktadır. Türkiye’de Washington cinsi en bilinen ve en çok tercih edilenidir. Diğer cinsleri daha az biliniyor olsa da, kan portakalı, şeker pare, yafa ve yelli olarak isimlendirilmiş, değişik lezzetlerde ve boyutlarda olan türleri de, ülkemizde yetiştirilmektedir.

Bunu da oku :  Kabak Çiçeği Dolması

Ortalama boyu 3-5 metre arasında olan portakal ağacı, dikim zamanı terbiye budaması yapıldıktan sonra, 2 veya 3 yıl budama gerektirmeden büyür. Bu süre içinde sadece dikine büyüyen ve obur dallar denilen kısımları temizlenmelidir. Çiçeği kokulu ve beyaz olan ağacın, çiçek verme zamanı bahar sonu yaz başıdır. Eylülde beliren meyveleri, ekim kasım aylarında olgunlaşır.

Portakal Ağacının Yetiştiği Toprak Ve İklim Özellikleri
Işık: Işığı ve güneşi sever
Nem: İklim kuru olmamalıdır, düşük hava nemi olursa meyve kalitesi düşer ve tercih edilmez.
Toprak: Portakal ağacı humus yönünden zengin olan topraklarda daha iyi yetişir. pH seviyesi 5.5 veya 6 olmalıdır ve pH seviyesi 8 civarında olan topraklarda pH seviyesi düşürülmeden ekilmemelidir. Eğer kumlu toprakta yetiştiriliyorsa, bu durumda meyveleri erken olgunlaşır ve sulu, ince kabuklu meyve elde edilir.

Portakal Ağacı Üretimi
Tohum ekimi: Turunç tohumları Mart sonu, Nisan başı ekilmelidir. Bu anaç ağacın üzerine portakal aşılanır.
Tohum toplama: Turunç ağacının tohumunu olgunlaşmış olan meyvesinden çıkartarak hemen ekmek, önerilen tekniktir. Bu sayede yüksek çimlenme elde edilebilir. İstenirse toplanmış olan tohumlar, 4 ve 7 derece sıcaklıkta 7-8 ay saklanabilmektedir.
Aşı ile üretim:Turunçgillerin üretimi için sıklıkla uygulanan aşı, göz aşısıdır. Turunçgiller için kalem aşı yapımı önerilmez. Kasım ile nisan ayları arasında aşı yapımı uygun olacaktır. Kalınlığı iki santimetreye kadar ulaşan çöğürlerin pişkin sürgünlerinden alınmış aşı gözleri, yerden 15 santimetre yükseklikte aşılanmalıdır.

Portakal Ağacı
Verimli zamanındaki ağaçlarda, çevirme aşısı uygulanabilir. Eğer çeşit değişimi planlanıyor ise, ağacın ana dalı kesilmelidir. Daha sonra çıkacak ince dallar Temmuz ayı içinde aşılanmalıdır.

Bunu da oku :  Kayısı Ağacı

Sulama: Portakal ağacı sulamaya en çok kurak zamanlarda ihtiyaç duyacaklardır. Yani yaz aylarında sulama ihtiyacı maksimum seviyede olacaktır. Ortalamanın üzerinde bir sıcaklık seviyesine sahip olan bölgeler için 700 Ton/Dekar su ihtiyacı vardır.
Gübreleme:Portakal ağacında gübreleme için, dekar başına gübre hesabı yapılmalıdır. Ayrıca gübre miktarı hesaplanırken, bahçenin sadece boyutu değil, yaşı da dikkate alınmalıdır.

1 Yaşındaki bahçeler için dekar başına 18 kilogram N, 8 kilogram P2O5 ve 20 kilogram K2O kullanılmalıdır.
2 Yaşındaki bahçeler için dekar başına 2,4 kilogram N, 1,6 kilogram P2O5 ve 1,6 Kilogram K2O kullanılmalıdır.
3 Yaşındaki bahçeler için dekar başına 7,2 kilogram N, 3,0 kilogram P2O5 ve 3,0 kilogram K2O kullanılmalıdır.
4 Yaşındaki bahçeler için 9,6 kilogram N, 4,6 kilogram P2O5 ve 4,6 kilogram K2O kullanılmalıdır.
Ve 5 yaşındaki bahçeler için ise, 12 kilogram N, 6,2 kilogram P2O5 ve 6,2 kilogram K2O kullanılmalıdır.

Bu rakamlar dekar başına ve bir sene başına verilen rakamlardır. Her bir dekar için, sene boyunca kullanılacak miktarlardır.

Portakal, içeriğinde önemli miktarda C vitamini bulundurmaktadır. Birçok hastalığı önleyebilir ve ayrıca mide/bağırsak için de büyük öneme sahiptir. Sadece sindirim sistemi için değil, solumun sistemi için de büyük önem taşır. Vücut direncinizi artırmak ve sağlıklı bir kas yapısına sahip olabilmek için portakalın içeriğindeki minerallerden faydalanmanız önerilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
(Visited 256 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment