Temel çim ekim hazırlıkları

Bahçe tesviye

Temel çim ekim hazırlıkları
Çimleme yapmayı düşündüğünüz bahçenizin ölçülerini alınız. Bahçenizin boyutlarını ve bahçede bulunan önemli ayrıntıları (Havuz, Heykel, Bitki grubu, Yürüme yolu vs.) çizdiğiniz formda açıkça belirtiniz. Ölçü formunda aldığınız boyutlar üzerinden, Bahçenizdeki çim ihtiyacını hesaplayınız.

Siparişinizi bahçenizin çim döşeme öncesi hazırlıkları bittikten sonra teslim alınız. Hazır çim bahçenize ulaştığı anda serilmelidir. Hazır çim öncesi bahçe hazırlıkları ile ilgili tüm konuları Çim uzmanına danışınız.

Toprak Hazırlığı:
Tohum yatağının hazırlanması için toprak, kum, taş ve diğer iri cisimlerden arındırılmalıdır. Tohum yatağı ne kadar iyi hazırlanırsa kadar iyi bir çim alan elde edilir. Ağır killi topraklar için toprağa mil eklenmesi gerekmektedir. Buda toprağın çabuk kurumasını önler ve besin tutabilme kapasitesini arttırır. Yabani otlar ot ilacı (herbisit) ile yok edilebilir. Ancak bu oldukça riskli bir iştir. İlacın tesirinin geçmesi için bir süre beklemek gerekir. Zeminin hafifçe meyilli olması problem değildir. Fakat tümsek ve çukurlar tamamen düzeltilmelidir. Tohum yatağı için ideal toprak elde edildikten sonra çok iyi bir tesviye yapılmalıdır. İyi bir tesviye biçim esnasında kolaylık sağlayacaktır. Tırmıkla iyice düzeltilen toprağa çimlenmede fayda sağlayacak taban gübresi tatbik edilmelidir.

Bunu da oku :  Çim tohumları karışımları

Çim Tohumu ve Ekim
Çim tohumu tek çeşit veya 3’lü 4’lü 7’li karışım gibi farklı özelliklere sahip tohumlardan meydana gelen karışımlar halinde satılır. Bu karışımlar hazır alınabileceği gibi bahçe şartlarına uygun olarak uzman biri tarafından hazırlanabilir.

Tohum satın almadan önce bahçe toprağının cinsi tespit edilmelidir. İklim şartları önemlidir. Mesela suyun yeterli olmadığı yerde az su isteyen bir çim ekilir. Ancak iklim yeterince sıcak değilse bu çimler kışın sararır ve kötü gürülür. Bahçede yoğun bir kullanım varsa mutlaka basılmaya ve çiğnenmeye elverişli karışımlar kullanılmalıdır.

Bahçede hem gölge, hem de sürekli güneş gören bölgeler olabilir. Bu durumda birkaç farklı karışım gerekebilir. Bütün çeşitleri ve çeşitlerin oluşturduğu karışımların ekim zamanları değişmektedir. Son baharda ekimi yapılan sıcak iklim çimi tam kök oluşturmadan dormancy (uyku hali) girmesi ile atılan tohumların büyük bir kısmı ölür. Serin iklim çim çeşitleri içinde geç ilkbaharda ekilmesi ile bitki kök oluşumu sağlanmadan aşırı sıcaklarda ölür. Ekim zamanlarının çeşitleri göre seçilmesi gerekmektedir

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 14 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment