Bitki Besin Noksanlıkları, Bitkilerde Görülen Arazlar

Bitki Besin Noksanlıkları, Bitkilerde Görülen Arazlar

Bitki Besin Noksanlıkları, Bitkilerde Görülen Arazlar Bitki besin maddelerinin, bitki bünyesinde farklı fonksiyonları olup, bunların eksikliği durumunda bir takım arazlar meydana gelmektedir. Bitkiler tarafından ihtiyaç duyulan gerekli besinler, öteki birçok organizmadan farklı olarak, tamamen inorganik niteliklidir. Bu açıdan ele alınınca bitkiler besin maddesi olarak ek organik bileşiklere gerek duyan birçok organizma, hayvan ve insanlardan temel ayrıcalıklar gösterir. Gerekli bir besin elementi, bir organizmanın normal yaşam döngüsü için kesinlikle bulunması zorunlu olan ve o besin elementinin görevleri öteki kimyasal bileşiklerce yerine getirilemeyen element olarak tanımlanır. ARAZ : Sağır dilsiz Araz, devamlılığı…

Read More

Bitkilerde demir eksikliği ve belirtileri

Bitkilerde demir eksikliği ve belirtileri

Bitkilerde demir eksikliği ve belirtileri Demir noksanlığına maruz kalan yaprakların görünümleri oldukça tipiktir. En ince damarlar dahi yeşil kalarak bu damarlar arasındaki kısımlarda renk tamamıyla sarıya döner. Geniş yapraklı bitkilerde yapraklar adeta sarı zemin üzerinde yeşil bir ağ manzarası gösterirler. Noksanlığın çok şiddetli olduğu durumlarda, damarlar da sararır. Bazı bitkilerde yapraklarda kahverengi nekrozlar oluşabilir. Noksanlığın çok şiddetli olması halinde yeni çıkan yapraklarda hiç klorofil bulunmadığı için yaprak beyaz bir renk alır. Kimi zaman demir noksanlığı belirtileri magnezyum noksanlığı belirtileri ile karıştırılabilir. Dikkat edilecek husus magnezyum noksanlığının yaşlı yapraklarda görülmesi, buna…

Read More

Toprağın gıdası organik atıklar

organik atıklar

Toprağın gıdası organik atıklar Doğal atıklar, verimlilik ve besin değeri açısından toprağın en önemli yaşamsal ihtiyaçları arasında yer alıyor. Hayvan ve insan dışkısından kemik ununa, ayçiçeği sapı külünden tütün tozuna, su yosunundan çay artığına kadar çoğunluğun `işe yaramaz çöp ve atık` olarak nitelendirdiği organik atıklar, gübre olarak kullanıldığında yiyeceklerimizin besin değerini artırıyor. Bitki ve hayvan artıklarından oluşan organik gübreler, topraktaki, dolayısıyla yiyeceklerdeki besin maddesi ihtiyacını karşılıyor. Ekolojik tarımda, ekonomik değeri olan, besin zincirini tamamlayıcı, toprağı doldurma değeri yüksek olan bitki ve hayvan artıklarından oluşan gübreler kullanılıyor. Toprağa besin maddeleri takviyesi…

Read More

Yeşil Gübre

Yeşil Gübre, Yeşil Gübreleme

Yeşil Gübre Yeşil gübre bitkisinin başlıca yararı, toprağı organik maddece zenginleştirmesidir. Esas bitkinin kök derinliğinden farklı derinlikten beslendiği için, toprağa karıştırıldığında toprağı besin maddelerince zenginleştirir. Özellikle toprağa verilmeyen mikro besin elementlerince zenginleştirir. Toprağın su tutma ve havalanma kapasitesini dengeler. Toprağın besin maddesi tutma kapasitesini arttırır. Toprağın daha kolay ısınmasını sağlar. Toprakta kaymak tabakası oluşumunu önler. Toprak tuzlanmasının azalmasına neden olur. Toprak erozyonunu engeller. Yeşil gübre bitkileri (fiğ, korunga, yabani bakla gibi baklagillerin yanında arpa ve benzeri bitkiler) genellikle sonbahar aylarında hiç kimyasal gübre uygulamadan ekimi yapılır ve ilkbahar başlangıcında çiçeklenme…

Read More

Leonardit

Leonardit yatağı

Leonardit Leonardit, alkali çözeltilerde kolayca çözünebilen, yumuşak, siyah veya kahverengi, parlak, camsı bir mineraloittir. Yakın yüzey madenciliği ile ilişkilendirilen linyitin bir oksidasyon ürünüdür. Tarımsal faaliyetlerde kullanılan kimyasallar doğanın dengesini bozmakta ve toplum sağlığı üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Tarımda kimyasal madde kullanımından uzaklaşılması ve organik tarıma olan ilginin gittikçe artması, leonardit hammaddesinin ve bu hammaddeden elde edilen humik ve fulvik asitin tarımsal faaliyetlerdeki önemini arttırmaktadır. Ayrıca son yıllarda leonarditten elde edilen ulmik asit üzerine de çalışmalar yapılmaktadır. Leonardit ve türevleri, kozmetikten ilaç sanayine, sondaj sektöründen hayvan yemi ve filtre sistemlerine…

Read More

Klasik Gübreler

üre ve nitrat

Klasik Gübreler Tüm canlılar gibi bitkiler de büyümeleri, gelişmeleri ve diğer canlıların ihtiyaç duyduğu ürünleri üretebilmeleri için gelişme ortamları olan toprak ve atmosferden bazı maddeleri almak zorundadırlar. Zamanla fakirleşen veya bünyesinde gerekli bitki besin maddelerini yeterince içermeyen topraklarda, bitkilerin gelişme için gerek duyduğu bitki besin maddeleri tam karşılanamadığından, eksik olan bitki besin maddeleri gübrelemeyle toprağa kazandırılır. Klasik Gübreler, özellikle tarla, bahçe bitkileri ve meyveciliğe yönelik, ürünün gerek duyduğu bitki besinlerini toprağa vererek yüksek verim ve kalitede ürün hasadı elde etmek üzere geliştirilip çeşitlendirilmiş gübrelerimizdir. Ultra Azot Ultra Azot, tüm tarla…

Read More

Kompost Nedir?

harika bir kompost

Kompost Nedir? Bahçe atıklarının doğal yolla çürütülerek organik maddece zengin bir ürüne dönüştürülmesine KOMPOST yapma ve bu ürüne de KOMPOST denir. Neden Kompost? Bahçenizde Kompost kullanarak: ? Daha az kimsayal gübre kullanırsınız, ? Toprağınızın yapısını bedava olarak iyileştirirsiniz, böylece daha yumuşak ve su tutan gevşek bünyeli toprağa kavuşursunuz üstelik bedava olarak. ? Bahçe atıklarını parayla attırmaktan kurtulursunuz. ? Kompost yaparak, doğayı ve yaşadığınız çevreyi kendi atıklarınız ile kirletmemiş olursunuz. Atıklarınızı değerlendirmiş olursunuz. ? Kompost kullandığınızda Çiftlik gübresi kullanmanıza ciddi azalma sağlarsınız. Kompost Nasıl Yapılır? Kahverengiler + Yeşiller + Rutubet +…

Read More