Karahinidiba

Karahindiba

Karahinidiba
Şişkin olduğunuz ve uyuşukluk hissettiğinizde, şişlik hissini gidermek için tüketilen bitkilerden bir tanesi de karahindibadır. Birçok kişi karahindiba çayını; detoks yapmaya, kabızlığı hafifletmeye, mide bulantısını yatıştırmaya ve kilo vermeye yardımcı olmak için kullanır.

Aslında, karahindiba kökünden veya yapraklarından yapılan çay geleneksel Çin ve yerli Amerikan tıbbında yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Çalışmalar, karahindibanın diüretik ve karaciğer detoksifikasyon özelliklerini içerdiğini ve karanfil kökünün de kanser öldürme özelliklerine sahip olduğunu göstermektedir. Tüm dünyanın tanıdığı Doktor Mehmet Öz’ün 48 saatlik karahindiba ve karanfil detoks kürü bu nedenle son derece önemlidir.

İki bitkinin birleşimi gece uykunuz sırasında karaciğerde biriken zararlı toksinlerin oluşumunu önler. Herhangi bir ilaç alıyorsanız, karahindiba kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Çünkü karahindiba; lityum, bazı antibiyotikler ve karaciğeriniz tarafından parçalanmış olan ilaçlar ile etkileşime girebilir. Ve karanfil çayının müshil etkileri olabileceğini unutmayın. Karanfil hakkında bilgi almak için tıklayın.

Karahindiba (Radika) Nedir?
Karahindiba (Taraxacum officinale); çok zengin bir beta-karoten kaynağı olup vücutta A vitamini haline dönüşmektedir. Bu çiçekli bitki aynı zamanda; C vitamini, potasyum, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor bakımından zengindir. B kompleks vitaminleri, iz mineraller, organik sodyum ve hatta D vitamini almak için son derece doğal bir kaynaktır. Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında genelde yol kenarlarında, kendi halinde yetişir. Sonbahara kadar açan sarı çiçekleri daha sonra, bitkinin tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşür. Bu topçuklar öyle narin ve hafiftir ki, en ufak bir rüzgarda dağılıp, uçarlar. Bu sayede de bitkinin tohumları yayılarak, farklı yerlerde yaşam alanı bulur.

Bunu da oku :  Peygamber | Paşa Kılıcı

Halk arasında bilinen diğer isimleri; acıgünek, çıtlık, arslandişi, güneyik, radika, katagan ve saçratkudur. Karahindiba alırken; böcek ilacı, gübre ve diğer kimyasallara maruz kalmadığını bildiğiniz ürünleri seçmeye çalışın. Karahindiba yaprakları, bazı sağlıklı gıda pazarlarında veya organik gıda mağazalarında dondurularak kurutulmuş halde taze olarak bulunabilir. Karahindiba çayını kapsül veya toz olarak bulmak mümkündür.

Karahindiba Nasıl Kullanılır?
Karahindiba hem kökü hem de yaprakları tüketilebilen bir bitkidir. Karahindiba kökü yapraklardan daha sert ve daha sağlamdır, bu nedenle çayını demlemede genelde kökü kullanılır. Ama bitkinin diğer kısımları da yine çay olarak tüketilebilmektedir. Kök, kahve makinelerinde öğütülerek toz hale getirilebilir. Kök; doğal bir diüretik olarak kabul edilir ve bazen bu amaçla kullanılır. Karahindiba kökü ve yaprağı genellikle; göğüs ve kadın sağlığı ilaçları, üriner sorunları, apseler ve yaralar için çay formunda kullanılır. Kaynamış karahindiba kökü apselere iyi gelmesi için nar ile kombine edilebilir.

Ayrıca çay göz sağlığı ve bronşitlerdeki iltihaplanma için de kullanılmaktadır. Çayı yalnızca karahindiba yapraklarından yapmanız gerekmez, çayı demlerken kurutulmuş çiçeklerinden de faydalanabilirsiniz. Karahindiba yaprakları; bir salatada veya tariflerde taze olarak tüketilebilir, ayrıca yemeklerde lahana gibi pişirilebilir. Antioksidan açısından son derece zengin olan yapraklar, bitkinin en diüretik kısımlarıdır, bu nedenle düzenli olarak tüketilebilmesine rağmen, hidrasyonun da sürdürülmesi önemlidir. Yani çok fazla idrara çıkardığından, sıvı alımına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bunu da oku :  Açelya

Karahindibanın Faydaları Nelerdir?
Karahindiba, vücudun sağlıklı karaciğer fonksiyonunu ve doğal detoksifikasyonunu desteklemek için yıllarca çeşitli kültürler tarafından kullanılmıştır. Yerli Amerikalılar ayrıca karahindiba çayı yaparak; böbrek hastalığını, şişlik, deri problemleri, mide ekşimesi ve karın ağrılarını geçirmişlerdir. Geleneksel Çin tıbbında (TCM) karahindiba; mide problemleri, apandisit ve memeden süt akışının olmaması gibi sorunların tedavisinde kullanılmıştır. Avrupa’da karahindiba; ateş, göz problemleri, şeker hastalığı ve diyare için kullanılmıştır.

Doğal magnezyum ve çinko içeriğinden dolayı detoksifikasyonu destekleme potansiyeline sahip olması nedeniyle, karahindiba da cilt için iyi bir bitki olarak bilinir. Yani vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca kadınların hormonlarını düzenlemede, regl döngüsü bozukluklarında, yetersiz beslenmeden doğan mineral eksikliklerinin tedavisinde ve kan şekerini dengelemek için kullanılmaktadır. Karahindiba ayrıca ıspanaktan daha fazla protein içerir. Ispanak hakkında bilgi almak için tıklayın. Binlerce yıldır anemi, cilt problemleri, kan hastalıkları ve depresyon tedavisinde bir gıda ve ilaç olarak tüketilmektedir.

Karahindibanın Yan Etkileri Nelerdir?
Karahindiba veya herhangi bir bitkiyi özellikle de büyük miktarlarda almadan mutlaka sağlığınız için alerjik bir reaksiyon oluşturup oluşturmayacağını denemeniz gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir ilaç kullananlar, hamileler ve bünyesi hassas olanların kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmaları gerekmektedir. Karahindiba hiçbir yan etkiye sahip olmamasına rağmen bazı bünyelerde alerjiye sebep olabilir. Karahindiba tüketmeden önce yaprakların temiz olduğundan ve üzerinde kimyasal maddeler bulunmadığından emin olmanız gerekir. Bol su ile durulandığı ve güvenli kaynaklardan alındığı takdirde çiğ olarak rahatça tüketilebilir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 52 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment