Hanımeli

Hanımeli

Hanımeli
Hanımeli (Lonicera) Sarmaşık gibi tutunduğu yeri saran ve gelişen mis gibi kokusu olan bir bitkidir. Çiçeklerinin Kokusundan ve dayanıklı bir bitki olmasından dolayı yazlık ve bu gibi mekanlarda çokça kullanılır. Hanımelinin anavatanı Avrupa kıtasıdır. -30 °C dereceye kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır. Yetiştiği yere göre ya yaprak döker baharda canlanır yada yapraklı devam eder uygun zamanda çiçeklenir. bazı türleri sadece ilkbaharda, bazıları ise ilkbahardan sonbahara kadar aralıksız çiçek açarlar. Çiçekleri önceki yıldan kalma ince dallardan gelişen yan dallarda oluşur. Devamlı çiçeklenenlerde ise yeterince olgunlaşan ince dallarda gelişen yan dallar çiçek açar. Kuvvetli güneşli bir yerde bu yıl küçük bir fidanı yetiştirmeye başlarsanız ve sonbahara kadar bir metreden fazla kuvvetlice büyümüş, dallanıp budaklanmışsa gelecek yıl içerisinde çiçek açması kesindir diyebiliriz. Diğer durumlarda çiçek açabilecek olgunluğa gelmesi 3-4 yılı bulabilir. Güneş çiçeğin açmasında önemli bir unsurdur.

Toprak
Çok seçici bir bitki değildir. Kötü bir torak olursa çiçek açmasında sıkıntı olur. Hanımeli çiçeğini saksıda yetiştirecekseniz en iyisi doğal humuslu gerçek toprakta yetişir. Birkaç yıl gübre veya bitki besini takviye yapmanızı gerektirmez. Eğer hazır poşet toprak kullanırsanız Nisan ayından Eylül ayına kadar ayda bir defa bitki besini vermeniz iyi olacaktır

Bunu da oku :  Petunya

Güneş/Isı
Bol güneşli ve yarı gölgeli yerlerde rahatça yetişir. Gölgede kalırsa dalları güneşe uzanmak için fazla uzar ve enerjisini dala vereceğinden çiçek açması gecikebilir. Kapalı ve havasız yerde sağlıksız olur.

Sulama
Hanımeli çiçeğini ihtiyaca göre toprak kurudukça sulanmalı. Hanımeliniz ilkbahar zamanından sonbahar zamanına kadar devamlı çiçeklenebilen türden ise toprağı biraz kuruyunca vakit kaybetmeden sulamalısınız.

Budama
Sonbahara kadar çiçek açmaya devam edenleri sonbahar sonunda, hanımeli yaprakları bozulup dökülürken budama yapmalısınız. En geç kış sonuna kadar budama yapılmalı ama budanan bitki bir sonraki sene geç ve az çiçek verir. Yeni sürgünleri olacağından. Eğer ilkbahar’a kadar çiçek veren türüyse çiçek açıp döktükten sonra hemen budamak gerekir ki kışa kadar yeni sürgünler versin ki ertesi sene çiçek verme potansiyeli artsın..

Üretim

  • İlkbahar – yaz aylarında yapraklı olgun bir dalını alın, direkt toprağa dikin ve bekleyin. Toprak eğer sağlıklı temiz bir bahçenin toprağı ise köklenmesi.
  • Diğer bir yöntemde dalı koparmadan, o dalın bir kısmını toprağa gömün. 2 ayda köklenir. Sonra sökün, köklenmiş kısmı kesip ayırın istediğiniz yere dikin.
Bunu da oku :  Akasya

Zararlılar
Tamamen açık havada, ağaçlı çevresi olan bahçelerde pek zararlısı yoktur. Havadar olmayan ya da camekanlı olan balkonlarda ise beyaz kanatlı minik bitler, unlu bitler ve gözle görülemeyecek kadar küçük örümcek bit denen parazitler hanımeli yapraklarına zarar verir.

Havalar ısınınca yaprakların altlarında çoğalırlar, yaprakları kuruturlar. Kurtulmanın çaresi her sabah yıkamak ya da düzenli ilaçlamaktır. Saksılarda yetiştirilenlerde kök çürümesi hastalığı olabiliyor. Sebep bir tür mantar hastalığı. Ağır killi toprak ve plastik saksı yüzünden olur.

Türleri
200 kadar türü vardır ama başlıca türleri aşağıdaki gibidir.;
? lonicera caprifolium
? lonicera sempervirens
? lonicera periclymenum
? lonicera pileata
? lonicera etrusca
? lonicera japonica
? lonicera nitida
? lonicera fragrantissima

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 117 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment