Hamam Böceği İlaçlaması

Hamam Böceği İlaçlaması

Hamam Böceği İlaçlaması
Hamam böcekleri yumurtlama yöntemi ile çoğalan ve ictyoptra familyasının mensubu olan böcekler grubunda yer alır. İçerisinde otuz veya kırk yumurta bulunan çoklu halde üreme sistemi ile her mevsim üreyebilirler. Hamam böcekleri yumurtalarını sırtlarında taşıması sebebiyle geçtikleri her yere yumurtalarını dökebilirler. Hamam böcekleri tek seferde yüz elli hatta iki yüz kadar yumurta üretebilir. Çok hızlı üreyen canlılar olması sebebiyle hamam böcekleri, üredikleri yerlerde koloni halinde yaşar. Bir seferde otuz veya kırk yavru oluşturabilirler. Bu yavrular on sekiz gün içinde yavru olarak yaşama katılır. Hamam böceklerinin bir diğer bilinmesi gereken özelliği ise ölmek üzere olan bir dişi hamam böceğinin bile yumurtasını son anda bırakabilmesidir.

Yavruların yani böcek yumurtalarının ilk anda ölmediği bilinir. Yani ilaçlamayla ölmezler. O yüzden hamam böceği ilaçlama işlemleri için belirli bir zamanın beklenmesi gerekir. Hamam böceği ilaçlama ancak bu şekilde etkisini gösterir. İlaçlama işlemi yapılırken ilk olarak öldürülen böceklerden sonra yumurtadan daha çıkmamış böcekler de düşünülerek ilaçlama işlemi belirli bir aralıktan sonra yaklaşık yirmi gün gibi bir süreden sonra tekrarlanmalıdır. Böylece ilaçlama işlemi asıl etkisini gösterir. İlaçlama işlemlerini düzenli olarak yaparsanız bir süre sonra bulunduğunuz ortamınız tüm böceklerden temizlenmiş olacaktır.

Bunu da oku :  Pire İlaçlama

Böylece hamam böceği misafirlerinize ya da müşterilerinize sağlıklı bir ortam sunmuş olursunuz. Hamam böcekleri her yere kolayca girip çıkabildiği için çok pis hayvanlardır. Hamam böcekleri bacak kılları sayesinde her pisliği ve çeşitli mikropları etrafa taşırlar ve bulaştırırlar. Hamam böcekleri insanların bulunduğu her yerde yaşayabilir. Çünkü bu böcek türlerinin gıdaya, suya ve sıcağa ihtiyaçları vardır. Bu yüzden hayatımızda sık sık bu böceklerin varlığıyla karşılaşabiliriz. Bu böcekler her şeyden yiyebilirler. Sizin ulaşamayacağınız hatta giremeyeceğiniz düzeyde pis olan yerlerde rahatça yaşamlarını sürdürebilirler. Evin içinde bu böcekler her yere yerleşebilirler. Sizin ulaşamayacağınız tüm yerlere saklanabilir ve geçtiği her yere yavrularını düşürebilirler. İyi bir temizlik için hamam böceği ilaçlama firmalarından yardım alabilirsiniz. Böylece yaşadığınız yerde temiz bir ortam yaratmış olursunuz.

Yaşamsal Özellikleri:
Hamam böcekleri yapıları gereği oldukça dirençli hayvanlardır. Işığa hassasiyetlerinden dolayı gece görünmeyi severler. Hamam böcekleri o kadar hızlı hayvanalardır ki bir gecede yaklaşık olarak dört buçuk kilometre yol alabilirler. Bu da on katlı bir binanın bir gecede toplam olarak dolaşılmasına denk gelir. Yiyecek olarak her şeyi yerler. İnsanların yediği ya da yemediği veya diğer canlıların yedikleri ya da yemedikleri tüm şeylerden yiyebilirler. Hamamböceklerinin ömürleri ortalama 15 ay olup, çoklu koloniler hainde yaşarlar. Bir yılda sekiz ya da on kez yumurtlayabilirler. Kazan dairesi, pis yerler, kanalizasyonlar, nemli bodrum gibi yerlerde, bazı ambalaj araları ve oldukça sıcak yerlerde yaşayan hamam böcekleri gördüğünüz göremeyeceğiniz her yerde yaşayabilir. Endüstriyel işletmelerde genel olarak fazla görülür. Gıda üretimi yapılan yerlerde de oldukça yaygın bulunan böyle yerler için sağlıklı bir ortamın yaratılması gerekir.

Bunu da oku :  Xylella fastidiosa

Hamam Böcek Türleri:
Amerikan hamam böceği,
Alman hamam böceği (kalorifer böceği),
Oryantal hamam böceği (karafatma).

Amerikan hamam böceği:
Amerikan hamam böcekleri, diğer türleri arasında en cüsseli hamam böceğidir. Rengi koyu kan kırmızımsı tonlarında olup, kanatları vardır. Bu kanatlarını uçmak için değil kendini çevresel faktörlerden korumak için kullanır. Çok pis yerleri kendilerine yaşam alanı olarak belirleyebilirler, sıcak ve nemli yerleri çok sevdikleri için yuvalarını o tarz yerlere kurarlar. Ömürleri 15 aydır ve bu 15 ay içinde çok fazla yavru dünyaya getirirler.

Alman hamam böceği (kalorifer böceği):
Alman hamam böceği; parlak kahverengi görünümlü, boyutu ise 2cm civarı olan; vücudu kitinle kaplanmış ve bu kitinin üzerinde koyu kahverengi iki çizgi bulunan bir böcek türüdür. Nem olmayan kuru ve sıcak yerleri sevdikleri için “kalorifer böceği” diye de bilinirler. Alman hamam böceği; türünün içinde üreme hızı en fazla olan canlıdır. Radyasyona ve diğer dış etkilere karşı çok dayanıklı olan bu böcek, baş kısmı olmadan dahi 2 hafta yaşayabilir. Bunun ana sebebi ise yaşamsal faaliyetlerini düzenleyen sistemin bacaklarında olmasından kaynaklıdır.

Bunu da oku :  Bitki Karantinası Yönetmeliği yürürlükte

Oryantal hamam böceği (karafatma):
Bu haşereler diğer hamam böceği türlerinden türlerden ayıran en belirgin özellikleri renklerinin siyah veya çok koyu kahverengi olmasıdır. Bu haşereler halk arasında yaygın olarak karafatma olarak bilinirler. Ortalama olarak altı ay ömre sahiptirler ve oldukça hızlı yayılma özelliğine sahiptirler. Evlerimiz içerisine genellikle lağım yolu ile giriş yaptıkları için pis ortamlardan evlerimize giriş yapmalarının yanı sıra ortamda bulunan tüm mikropları evlerimize taşıdıkları için insan ve çevre sağlığı açısından başlı başına risk oluştururlar. Genellikle yaz aylarında görülen bu haşerelere kış aylarında pek rastlanmaz. Oryantal hamam böcekleri bizim tükettiğimiz gıda malzemeleri ile beslenirler ve besinlerin üzerinde salya ve de dışkılarını bırakarak bu gıda malzemeleri ile beslenen insanların gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalmalarına sebep olurlar. Bu haşereler sıcağa ve gıdaya ihtiyaç duydukları için insanların yaşadığı tüm ortamlarda sıklıkla görülürler.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
(Visited 21 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment