Çimlerin Sararması Nasıl Önlenir?

Çimlerin Sararması

Çimlerin Sararması Nasıl Önlenir?
✔ Çimler yetersiz sulamada
✔ Toprakta vitamin ve mineral eksikliğinin oluşmasında
✔ Çim biçme işlemi sırasında çimlerin aşırı kısaltılmasında
✔ Çimlerin bakımının eksik yapılmasında çimlerin sararmasına zemin hazırlamış oluruz.

Çimler bakım koşullarının sağlıklı olarak yerine getirilmemesinden sararır. Çimin sararma sebeplerinden başlıcaları şunlardır.

Fazla su çimin sararması için bir etkendir.

Az su da çimin sararması için bir etkendir.

Besin noksanlığı çimin sararması için çok önemli bir etkendir. Özellikle demir eksikliği bahçelerde kloroz denilen ve doğrudan doğruya açılımı sararma hastalığı olan bir hastalığa sebep olur. Sadece demir değil diğer vitaminlerin eksikliği çim alanlarda sararmaya yol açar.

Çim ekili olan alanın havalandırılmasının düzgün olmaması.

Çim ekili alanın bakımının düzgün yapılmaması.

Güneş ışığının fazlalığı çim alanların sararmasına neden olan etkenlerden bir tanesidir. Çim biçimi alışılagelmiş olandan biraz daha uzun tutularak gerçekleştirirse uzun olan çimler güneş ışınlarının toprağa fazlaca nüfuz etmesinin önüne geçecektir. Çimli toprağın kurumaması için bir diğer yol ise çim biçme makinasının sepeti çıkarılıp çim biçilirse kesilen çim parçaları araları dolduracak ve toprağın kurumasının önüne geçecektir. Ancak bu yöntem kesilen parçaları toprağın üstünde bırakacağı için kesilen çim parçacıklarının olduğu yerlerde zamanla mantarlar oluşacaktır. Bu mantarlarında ara sıra tırmıkla temizlenmesi gerekmektedir.

Bunu da oku :  Çim bakımı hakkında

Sararan Çimler Nasıl Yeşillenir?
Sararan çimler yukarıdaki kurallara dikkat edilerek yeniden yeşillenebilir. Belirli aralıklarla gübreleme, biçme, ilaçlama, sulama ve mineral ve vitamin takviyesi ile çimlerin yaz kış yemyeşil kalması sağlanabilir.

Ancak bu işlemleri yapmanıza rağmen bazen de çimlerde kuruma olur.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 1.637 times, 2 visits today)

Related posts

Leave a Comment