Çimlerin doğru beslenmesi, gübrelenmesi

Çimlerin doğru beslenmesi, gübrelenmesi

Çimlerin doğru beslenmesi, gübrelenmesi
Çimin çok yıllık olması ve sürekli biçilmesinden dolayı bünyesinde bulunan besin maddeleri sürekli yok olmaktadır. Bu nedenle çimin beslenmesi önemlidir. Uygun gübre ve besin maddeleri zamanında yeterli miktarda verilmezse sağlıklı gelişim beklenmemelidir.

Çim alanları sürekli kontrol edilerek gerekli teknik koşullar sağlanmalıdır.

Toprak analizi sonucuna göre besin maddelerini vermek doğru yöntem olmakla beraber analiz yapılmamış ise her türlü çim alanlarındaki toprağa uygulanan gübreleme yapılmalıdır. İyi bir çim gübresinde azot, fosfor ve potas ayrıca gereken iz elementler olmalıdır. Çim gübreleri her üç gübreyle birlikte iz elementleri bulundurması diğer klasik gübrelere göre daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bu gübrelerdeki azot çime kademeli olarak yararlı olduğundan yanma, erken gelişme yoğunluğu ve azotun yıkanması olmamaktadır. Daha az miktarda olan fosforla potasın etkisiyle çimde sağlam kök yapısı oluşmakta renk daha canlı olmaktadır. Doku sağlamlığı gerçekleşmekte sonuçta hastalıklara da direnci artmaktadır. Fosfor çime elastikiyet kazandırmakta basılma ve darbelere dayanıklılığı arttırmaktadır.

Bunu da oku :  Hazır çim uygulamasından önce ve sonra

Tüm bitkilerde olduğu gibi çimde az olan besin maddesi oranında diğer besin maddelerinden yararlanabilmektedir. Çim makro ve mikro besin maddeleri çimin gereksinmesine göre hazırlanmıştır. Tuz içermeyen yarı granül yapısıyla sahil yerlerdeki çimlerde de rahatlıkla kullanılabilir.

Biçim gübreleme ve sulama sırasını takip etmek uygundur. Mart – kasım ayları arasında gübreleme yapılmalıdır. Az gübreleme kadar aşırı gübrelemede sakıncalıdır. Kış dönemine hazırlık için son biçimden sonra iyi yanmış elenmiş çiftlik gübresi yada organik bir gübre leonardit verilmelidir.

Çimde sararma; susuzluk, hastalık ve zararlı etkisiyle olmakla birlikte, besin noksanlığında kök gelişiminin yetersizliğinden de olabilmektedir. Yeterli besin maddeleri verilen çim sağlam kök yapısıyla ertesi yıla sağlıklı girer. Kardeşlenmeyi arttırır.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 131 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment