Bahçe Mobilyası Malzemeleri

Bahçe Mobilyası

Bahçe Mobilyası Malzemeleri
Tik Ağacı Bahçe Mobilyası
Tik ağacı yalnız Uzak Doğu’da Burma (Myanner) ve Endonezya’da yetişen bir ağaç türü olup, tik bahçe mobilyaları her türlü hava koşullarına dayanabilir. Tik ağacını ve ürün kalitesini temelde iki guruba ayırabiliriz.

Birinci guruba devlet kontrolünde satılan ağaçlar girer bu ağaçlar belli bir çap ve yaşa gelince kesilir. Tam donanımlı fabrikalar kullanır, bu işletmelerin devletten (Perum Perhutani) yıllık ihtiyaçları kadar istihkakları vardır. Ağaçlar fırın kurutmaya tabi tutulduktan sonra işlenir. Hassas makineler ile standartlaşmış yüksek kaliteli ürünler üretilir.

Bahçe mobilyası tik ağacı
İkinci gurup tik ağaçları ise şahısların arazisinden kestikleri (lokal) genç ağaçlardır, devletin kontrolü dışındadır. Bu ürünler atölyelerde yetersiz makinelerle üretildiğinden el veya yüzde 50 makine yapımı diye adlandırılır. Dünyadaki tik bahçe mobilyası üretiminin yarıdan fazlası bu guruba girer. Birinci guruba göre ortalama yüzde 50 daha ucuzdur. Fırın kurutma yapılmadığından üründe açma, çalışma ve deformasyon olma riski yüksektir.

Tik ağacı doğal olarak yağlı bir ağaçtır, natürel kullanıldığından (hava koşullarından) zamanla eksilen yüzeysel yağları tamamlamak için senede 1-2 defa tik yağı ile yağlamak gerekir. Kış ortamında kaldığı zaman gri bir renk oluşur, bu doğal bir süreçtir özel bir bakım ve yağlama ile ilk haline geri döner. Kış ortamında kalmayan kapalı balkon gibi yerlerde kalan ürünlerde özel bir bakıma gerek yoktur.

Bunu da oku :  Bahçe Mobilyası Seçerken...

Rattan ve Bambu Bahçe Mobilyası
Tropik iklim kuşağında yetişen tırmanıcı bir bitkidir. Çok farklı çeşitleri vardır, genelde yetiştiği yörenin ismi ile tanınır. Endonezya’da kaliteli olan rattanlar yetişir ve ülke dünya pazarının %90’ının ihtiyacını karşılar.( hammadde çıkışı Haziran 2012’de yasaklanmıştır Singapur ve Hong Kong pazarı ele geçirmiştir) Mobilya, sepet, baston, koku …

Rattan bahçe mobilyası alırken malzemenin iyi kaliteli ve lekesiz, hasır çaplarının ise eşit olmasına dikkat edilmelidir. Ana gövdeyi oluşturan rattanlar özel kalıplarda bükülmüş ve özel vidalarla bağlanmış olmalıdır. Hasırlar kırılgan, seyrek ve esnek olmamalı, temiz bir el işçiliğiyle gergin ve uç bitimleri iyi gizlenmiş olarak imal edilmiş olmalıdır. Ana gövde bağlantılarını gizleyen bandajlar sıkı ve düzgün örülmüş olmalıdır.

Rattan, Ülkemizde bir çok isimle tanınır, daha çok bambu diye bilinir. Rattan esnektir hortum gibi bükülebilir ve içi doludur. Bambu esner bükülmez ve içi boştur sadece boğum araları kapalıdır. Rattan plastik olmayıp doğal bir malzemedir.

Bambu nedir?: Sıcak ülkelerde yetişen, mobilya , merdiven, baston gibi birçok eşyanın yapımında kullanılan bir tür kamış. Hint kamışı olarak da bilinir.

Rattan mobilyalar doğal ürünler olduğundan kullanımı sırasında aşırı su ve yağmurdan korunmalı, su ile yıkamak yerine fırça ve bez kullanarak temizlenmelidir. Küflenmeye neden olabileceğinden aşırı nemli kapalı ortamlarda bırakılmamalıdır. Böceklenme olasılığına karşı periyodik olarak ilaçlanmalıdır.

Sentetik rattan; yüksek esnekliğe sahip ,gerilmeye dayanıklı polietilen fiber ( HDPE) malzemeden üretilmektedir. HDPE %100 geri dönüşümlü, toksik olmayan ve çok dayanıklı bir malzemedir. Sentetik rattan hava değişimlerinden etkilenmez, UV ışınlarına ve sert hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır.

Bunu da oku :  Sentetik Bahçe Mobilyası Temizliği

Akasya ve diğer ahşaplardan Balkon Mobilyası:
Suya karşı dayanıklılığın fazla önemli olmadığı kapalı balkon tarzı yerlerde kullanılabilir.

Plastik Balkon
Klasik beyaz renkli olanlarının yanında çok değişik ve güzel renk ve desenlerde olan modelleri de bulunmaktadır.

Doğal bahçe mobilyası malzemeleri daha şık ve güzel görünmekle birlikte bakımının oldukça zor olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu tip ürünlerin aynı zamanda mesela tik ağacından mobilyaların fiyatları, oldukça yüksektir. Tik ağacı yağmur, soğuk ya da sıcağın etkilerinden bakımları (özel yağı ile her yıl yağlandığında) düzenli yapıldığında en az seviyede zarar görür. Fakat ilk heves geçtikten sonra bu bakım işleri muhtemelen aksayacak ve mobilyanız zarar görüp, ilk aldığınızdaki güzelliğini kaybedebilecektir.

Zaten nem ve güneşten daha fazla etkilenen sıradan ahşap malzemeden yapılan mobilyaların da bahçe için uygun olmayacağını ve kısa sürede çürüme yapacağını da unutmamak gerekir.

Bambudan mobilyalar da, balkon ve teras gibi sert zeminde ve nispeten korumalı yerlerde tercih edilebilir. Bahçe içerisinde, toprağa yakın olan yerlerde çabuk bozulmaya ve güneşten etkilenmeye maruz kalır. Bambuların da düzenli olarak verniklenmesi ve bağlantılarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Kamıştan örgü biçiminde ve metal profillerle desteklenerek kullanılan bambu mobilyalar şık ve sağlam gözükse de bu tip malzemelerin çok uzun ömürlü olmadığını göz önünde bulundurmak gerekir.

Bunu da oku :  Bambu Mobilya Bakımı

Geriye iki seçenek kalıyor; plastik veya metal. Plastik malzemeler estetik açıdan doğal ürünler kadar güzel gözükmüyor ancak fiyatları tabii ki uygun. Bakımı da çok kolay ve suyla rahatlıkla temizlenebiliyorlar. Fakat bambu hasır örme; rattan malzemelerin görünümünde olan plastik malzemeden yapılmış çok güzel görünüme sahip bahçe mobilyaları bulunabilmektedir. Rahat ve sorunsuz uzun süre kullanım için bahçe mobilyası tavsiyesi bu ürün olacaktır. Kapalı tip balkonlar için tavsiye daha çok kullanıcının tercihine kalacaktır. Metal malzemeler mesela döküm sandalyeler ve sehpalar oldukça güzel ve estetik olabilmektedir. Fakat bunlarında su alıp paslanma yapmaması için yağlı boya ile boyanmaları gerekmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
(Visited 27 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment